Het briljanten echtpaar Jan en Greet van Santen met burgemeester Martijn Vroom. Zij vierden hun 65-jarige bruiloft thuis in Leidschendam Centrum (foto: familie Van Santen).
Het briljanten echtpaar Jan en Greet van Santen met burgemeester Martijn Vroom. Zij vierden hun 65-jarige bruiloft thuis in Leidschendam Centrum (foto: familie Van Santen).
LANGE VERSIE

Jan en Greet van Santen vierden thuis hun briljanten bruiloft

Actueel 572 keer gelezen

Leidschendam - Jan en Greet van Santen vierden maandag 13 mei hun 65-jarige bruiloft. Burgemeester Martijn Vroom kwam in Leidschendam langs bij het briljanten bruidspaar met bloemen en een geschenkje. 

De 89-jarige Jan werd geboren op de boerderij aan de Oostvlietweg in Stompwijk als jongste van negen kinderen. Toen hij vijf jaar was brak de Tweede Wereldoorlog uit. Tot op de dag van vandaag staat dit vast in zijn geheugen. Hij zag de eerste V1-raket en het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in maart 1945. In augustus 1944 werd zijn vader door Duitse militairen opgehaald. Vader werd afgevoerd naar Duitsland en zou nooit meer terugkeren. Hij overleed in een werkkamp en is begraven in Ladenlund, dichtbij de Deense grens.

Jan had als kind al bedacht dat hij geen boer wilde worden zoals zijn twee oudste broers. Hij vond koeien en varkens stinken... Jan ging naar de ambachtsschool om timmerman te worden. Na twee jaar op de dagschool werd hij leerling-timmerman bij aannemer Glasbergen aan de Leidsekade. Hij volgde daarna de avondschool en werd gezel- en later meester-timmerman.

In 1958 werd Jan benoemd tot leraar algemene technieken, timmeren en machinale houtbewerking. Jaren heeft hij met veel plezier “de jongens” (meisjes zag je toen zelden op de Technische School) leren timmeren en metselen. Soms komt hij in Leidschendam nog oud-leerlingen tegen, die hem steevast begroeten met “dag meneer Van Santen”.

In 1968 werd de Mammoetwet ingevoerd en bleef er weinig over van het technisch onderwijs. Jan maakte de overstap naar de gemeente Zoetermeer. Hij werd als bouwkundige verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeentelijke eigendommen, zoals woningen, sportaccommodatie, kantoren etc. In 1994 ging hij, op 58-jarige leeftijd, met de VUT (pre-pensioen).

Als deskundige in bouwzaken wist men Jan vaak te vinden. Hij was achtereenvolgens bestuurslid van het Mariënpark, van de Stichting R.K. onderwijs Leidschendam en bestuurslid bouwzaken van de parochie Petrus en Paulus. In die laatste functie heeft hij, samen met een aantal vrijwilligers, ontmoetingscentrum De Haard intern afgebouwd en de eikenhouten ombouw van de speeltafel en het grote orgel in de Petrus en Pauluskerk gemaakt.

De laatste jaren heeft hij zich beziggehouden met het maken van miniaturen van historische rijtuigen en het snijden van paarden uit hout. Zijn meesterwerk is een schaalmodel van de koninklijke glazen koets, getrokken door acht handgesneden paarden.

Greet (eveneens 89) is in Zoetermeer geboren aan de Stationsstraat, dichtbij de watertoren. Zij was de jongste van drie meisjes. Het gezin telde verder twee jongens. Vader was tuinder.

Ook zij maakte als kind de oorlog van dichtbij mee; vliegtuigen die spoorlijn naar Den Haag bombardeerden en soldaten die de boerderijen en tuinderijen in de buurt afstroopten naar voedsel. School in een café, waar een gordijn de klassen van elkaar scheidde. De school was ingenomen door de bezetter en zat vol soldaten.

Na lagere school ging Greet, zoals de meeste meisjes in die tijd, naar de huishoudschool. Daarna werd zij coupeuse en maakte kleding voor jong en oud. Ze had graag onderwijzeres willen worden, maar in de schrale jaren na de oorlog zat doorleren er niet in. Ze ging werken in de huishouding op een boerderij in Pijnacker en later in Zoetermeer. De grote gezinnen waren maar wat blij met een hulp in de huishouding, die ook op de kinderen paste. Nog steeds heeft Greet contact met sommige van de kinderen op wie zij destijds paste.

Op 18-jarige leeftijd leerden Jan en Greet elkaar kennen tijdens de dansles bij dansschool Evert Castelein in Zoetermeer. Jan mocht een meisje meenemen naar het 25-jarig huwelijksfeest van zijn peetoom en -tante. Zo kregen ze serieuze verkering. Na verloop van tijd maakten ze samen plannen voor de toekomst. 

Jan kocht een oud huis aan de Leidsekade in Leidschendam. Eigenhandig verbouwde hij het, zodat er behalve voor het jonge stel ook plaats was voor zijn moeder, een broer en een zus die nog niet getrouwd waren.

Jan en Greet trouwden op 13 mei 1959 in de H. Nicolaaskerk aan de Dorpsstraat in Zoetermeer, op de warmste dag van het hele jaar. Greet naaide haar bruidsjurk zelf.

Toen Greet met Jan trouwde stopte zij met buitenshuis werken. Zo ging dat in die tijd. Zij bestierde haar eigen huishouden, zorgde voor de moeder van Jan en voor de kinderen die in 1961 en 1964 geboren werden.

Groot plezier beleefde zij aan het verzorgen van alles wat groeit en bloeit in de tuin.

Keer op keer paste Jan het huis aan aan de veranderde omstandigheden. Zijn zus en broer trouwden en verlieten het huis. Er kwam meer ruimte voor het jonge gezin. Moeder bleef bij Jan en Greet wonen tot 1971, tot zij verhuisde naar het Mariënpark.

Tot eind 2018 woonden zij in het huis, dat in de loop der jaren vele malen verbouwd, gemoderniseerd, weer verbouwd en onderhouden werd. En altijd deed bijna alles zelf. Op zijn 80e stond hij nog boven op het dak omdat er een reparatie uitgevoerd moest worden! Daarna vond hij het eigenlijk wel genoeg

In 2018 verhuisden Jan en Greet naar een appartement in het centrum van Leidschendam, alles gelijkvloers, een stuk kleiner en makkelijker in het onderhoud.

Jan en Greet hadden een uitgebreid sociaal leven. Een flink aantal broers en zussen, neefjes en nichtjes, buren, vrienden, kennissen en collega’s van Jan wisten (en soms weten) de weg naar hun huis te vinden. De deur staat altijd open voor een kop koffie, een helpende hand of wijze raad.

Jan en Greet waren altijd het stel dat van alles regelde: bloemen als er iets te vieren of te treuren viel in de familie, een onverwacht bezoek met de hele familie aan een broer die zijn zaak uitbreidde met een nieuwe SRV-wagen, uitjes en familievakanties, zieken bezoeken etc. etc. Mensen konden/kunnen altijd aankloppen. 

Iedereen in de familie wist het, als er iets geregeld moet worden: bel ome Jan en tante Greet, dan komt het goed.

Met hun eigen gezin, en vaak ook met vrienden, gingen zij op vakantie in binnen- en buitenland. Eerst met de door Jan zelfgebouwde caravan naar Duitsland of België en later, met een nieuwe caravan, naar Zwitserland, Italië, Frankrijk en zelfs naar de wintersport. Wandelen in de bergen en skivakanties, daar kijken zij met heel veel plezier op terug. Ze hebben met veel plezier geskied met de kleinkinderen (4).

Helaas laat hun gezondheid de laatste tijd wat te wensen over, maar als ze zich goed voelen en het weer meewerkt gaan ze naar buiten. Een rondje wandelen of fietsen doen ze nog steeds graag.

Nu, op 13 mei 2024, zijn ze 65 jaar getrouwd; een briljanten echtpaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant