Juwelier houdt dief in bedwang

ma 15 dec 2008, 16:53 Actueel

Voorburg - Juwelier de heer R. Vermaat heeft dinsdag 9 december in zijn zaak aan de Koningin Julianalaan te Voorburg een dief overmeesterd en in bedwang gehouden totdat de politie de 40-jarige Hagenaar van hem overnam en de man mee naar het politiebureau nam.

In 40 jaar tijd heeft juwelier de heer R. Vermaat al tientallen incidenten meegemaakt. “Ramkraken en inbraken en overvallen waarbij ik met wapens bedreigd ben enz.”, somt hij op. Hij voelde dan ook al snel nattigheid toen een constant schichtig om zich heen kijkende man enkele dure ringen uitzocht en wilde afrekenen met een Visakaart. Zeker toen daarop een duidelijk Nederlandse naam op stond die niet in overeenstemming leek met de man, die een Surinaams uiterlijk had. Omdat de eigenaren van de winkel het dus niet vertrouwden vroegen zij de gegevens van het betaalmiddel op. Daaruit bleek dat de Visakaart van diefstal afkomstig was, waarna de politie werd gewaarschuwd. Met allerlei smoezen probeerde de heer Vermaat te voorkomen dat de man zou vertrekken, maar dat hield een keer op.

Worsteling

Toen de man aanstalten maakte om weg te gaan sloot de eigenares van de winkel de deuren af en vertelde de heer Vermaat de man dat hij aangehouden was. “Want dat kun je als burger zelf ook”, licht hij toe. Uiteraard gaf de dief zich niet zonder slag of stoot gewonnen en toen ontstond een worsteling. “Ik heb hem in de houdgreep genomen en toen kreeg hij uiteindelijk toch wel door dat hij niet wegkwam”, vertelt de juwelier die ooit aan een zelfverdedigingssport deed en ook in het leger heeft gezeten. “Maar ik ben ook de jongste niet meer, dus ik was wel blij dat ik het kon volhouden totdat de politie er was”, aldus Vermaat. Hij bleef ondanks alles heel rustig. “Ik heb al het nodige meegemaakt dus ik raak niet zomaar in paniek, anders loopt het uit de hand. Al kwam de schrik later nog wel een beetje.” Met Vermaat valt echter niet te sollen. “Al pikken ze een horlogebandje; ik laat me niet mangelen.”

Veelpleger

De Haagse dief bleek met de gestolen kaart ook al te hebben afgerekend in een videozaak, waar hij voor 300 euro spullen had gehaald. “Gelukkig maar voor de eigenaar van de kaart dat er nu niets meer mee zal gebeuren”, zegt Vermaat. De politie hield de Hagenaar aan en sloot hem in het politiebureau op in een cel. De man bleek een zogenaamde veelpleger en werd aan het einde van de week voorgeleid.

Uit de krant