"Het gebouw is brandveilig", aldus de brandweer

Extra raadsvergadering over affaire CBS-gebouw

Actueel 71 keer gelezen

Moeten de ruim 70 startende ondernemers - veelal kunstenaars - het voormalig CBS-gebouw in Voorburg verlaten? Of mogen ze als de regionale brandweer het pand brandveilig heeft verklaard, er nog wat langer in blijven? Dit kwam vorige week in de gemeenteraad aan de orde. Afgesproken is dat deze week de burgemeester in een extra raadsvergadering met meer informatie komt.

door Judith Poppema

De burgemeester informeert bij de regionale brandweer of het gebouw brandveilig is. Ook van de eigenaar van het CBS-gebouw, de ROVB (Rijks Vastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf) , wil hij meer informatie. Vorige week was een inloopdag voor ondernemers in het CBS-gebouw met de Kamer van Koophandel, de MKB en een aantal makelaars. Hoe deze is verlopen, vertelt de burgemeester dan ook.

Er is bij de raadsleden veel onduidelijkheid over de informatie die zij via allerlei kanalen krijgen. M. van Giezen (PvdA) heeft een motie samen met VVD, CDA en D66 in voorbereiding waarbij ze de burgemeester verzoekt om samen met de ROVB te kijken of verlenging van de gedoogbeschikking mogelijk is. “Maar brandveiligheid staat daarbij voorop.” Gemeentebelangen heeft ook een motie ingediend.

Volgens de burgemeester weten zowel de ROVB als de beheerder Camelot al lang dat de gedoogbeschikking van de gemeente per 1 februari 2012 eindigt. “Echter zij weten ook dat wij niet voornemens zijn deze te verlengen”. Verder heeft het pand wat betreft de brandveiligheid geen gebruiksvergunning en zal dit ook nooit krijgen.” Dit heeft te maken met de huidige brandveiligheideisen aan gebouwen. Maar het was wel toegestaan dat een beperkt aantal ondernemers op de twee laaggelegen verdiepingen gehuisvest waren, gaat de burgemeester verder. Eigenlijk was het in eerste instantie de bedoeling dat er een anti-kraakwacht zou komen, maar de gemeente kwam er achter dat er een aantal ondernemers in het lege pand waren ondergebracht. Het college heeft dit uiteindelijk met een gedoogbeschikking tijdelijk toegestaan. Wel met de eis van goede brandveiligheidsmaatregelen zoals een goed functionerende brandveiligheidinstallatie en vluchtwegen. Na diverse controles bleek dat hier niet aan werd voldaan. Er zijn in april vorig jaar door de ROVB maatregelen genomen, waarbij werd voldaan aan de eisen. Het college heeft daarna zowel aan de ROVB als Camelot nogmaals te kennen gegeven dat de gedoogbeschikking tot uiterlijk 1 februari 2012 geldig is, aldus de burgemeester.

Inmiddels is 1 februari verlopen en hebben de ondernemers uitstel gekregen. De situatie is volgens de burgemeester inmiddels niet veel verbeterd. Afgelopen vijf weken is de brandweer achtmaal voor een loze melding naar het CBS-gebouw uitgetrokken. En het beheer is slecht. Als het pand dus langer gebruikt wordt, moet er veel worden veranderd. De ROVB wil niet meer in dit pand investeren. “Maar de ROVB garandeert wel dat zij elke ondernemer aan een andere huisvesting zullen helpen tegenover ongeveer dezelfde condities als nu.” Maar dat lukt niet allemaal in de gemeente zelf.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant