Het bombardement verwoestte het Bezuidenhout. foto: PR
Het bombardement verwoestte het Bezuidenhout. foto: PR

Beelden bombardement Bezuidenhout.

Actueel 119 keer gelezen

Den Haag - De jaarlijkse herdenking van het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout zal dit jaar plaats vinden op zondag 4 maart 2012.

Het bombardement op Bezuidenhout is de grootste ramp die Den Haag ooit heeft meegemaakt. Het bombardement werd veroorzaakt door de geallieerden.

Hier is een aantal beelden te zien:

http://www.youtube.com/watch?v=iNg-ZvhLLaY

Ruim 600 doden vielen tijdens het bombardement, er waren honderden gewonden en duizenden werden dakloos. De ramp is in omvang vergelijkbaar met de bombardementen van Rotterdam en Nijmegen. De herdenking trekt jaarlijkse vele honderden deelnemers.

Het programma start om 10.00 uur met een gemeenschappelijke dienst van de Bezuidenhoutse kerken in de Christus Triumfatorkerk, hoek Laan van Nieuw Oost Indië, Juliana van Stolberglaan. Tijdens de viering zal het Cross of Nails worden overgedragen aan de voorganger van een van de Bezuidenhoutse kerken.

Om 12.00 uur zal er in stilte een bloemenhulde aan de slachtoffers van het bombardement gebracht worden bij het monument Juliana van Stolberg, aan de Juliana van Stolberglaan. Zoals gebruikelijk zullen daar veel vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig zijn: de burgemeesters van de Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar, de ambassadeur van Groot-Brittannië, de gouverneur der Residentie, de Royal Air Forces Association, de Stichting 1940-1945, de besturen van de wijkberaden en de brandweer.

Om 12.45 is er, tot slot, een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1. De entree is gratis.

Na afloop van het concert is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de foyer onder het genot van een kopje koffie en een broodje. Tevens is er de mogelijkheid om het boek “Boodschap aan de bevolking van Den Haag – oorzaken, gevolgen en nasleep van het mislukte bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945” te kopen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant