Er komt een onderzoek naar de grondprijs. foto: PR
Er komt een onderzoek naar de grondprijs. foto: PR

Onderzoek Europese Commissie naar Damplein

Actueel 38 keer gelezen

Leidschendam - Na eerder informeel onderzoek te hebben gedaan naar de grondprijsverlaging voor het bouwplan op het Damplein in Leidschendam Centrum, stelt de Europese Commissie nu een formeel onderzoek in. Het bouwplan omvat winkels, woningen en een openbareparkeergarage. In 2009 verlaagde het samenwerkingsverband Vof Leidschendam Centrum,waarin de gemeente voor vijftig procent participeert, de grondprijs voor het Damplein.

Dankzij de grondprijsverlaging werd dit cruciale bouwplan voor de herstructurering van het centrum van Leidschendam vlotgetrokken en kon de bouw vanstart. De Europese Commissie wil nu onderzoeken of met de prijsverlaging staatssteunis verleend aan de projectontwikkelaar van het Damplein, Schouten & De JongBouwfonds.

Het Damplein heeft als eerste deelproject een trekkersrol voor de heleherstructurering van het oude centrum van Leidschendam. Eerdere juridische stappendoor de Stichting Behoud Damplein zorgden voor flinke vertragingen. De daarbovenopkomende kredietcrisis vormde een ernstige bedreiging voor de herstructurering vanhet centrum en het daar gelegen winkelgebied. De Vof Leidschendam Centrum achtte hetonverantwoord het Damplein nog jaren braak te laten liggen.In de crisis slaagde de projectontwikkelaar er niet in om het voor de start bouwbenodigde percentage voorverkochte woningen te behalen.

In overleg werd daarombesloten de grondprijs te verlagen naar een, onder de gegeven omstandigheden, nieuwe marktconforme grondprijs. Op grond hiervan besloot de projectontwikkelaar, ondankshet feit dat de woningen nog niet voorverkocht waren, toch te starten met de bouw. De instemming van de gemeente met deze grondprijsverlaging staat niet op zich .

Vanwege de voortdurende crisis in de woningmarkt verlaagden meerdere gemeenten degrondprijzen.Voorlopig oordeel EUHet voorlopig oordeel van de Europese Commissie is, dat met deze grondprijsverlagingstaatssteun is verleend aan de projectontwikkelaar. De Commissie heeft daarom eenformele onderzoeksprocedure ingeleid. Dat betekent, dat zij gaat onderzoeken of erinderdaad sprake is van een steunmaatregel in de zin van artikel 107 van het Europees Verdrag (VWEU) en of deze steunmaatregel verenigbaar is met de internemarkt.

Daarvan zou sprake kunnen zijn, als de steun is verleend in het belang van deeconomische bedrijvigheid of de regionale economie.De gemeente meent binnen de juridische kaders te hebben gehandeld en verleentuiteraard volledige medewerking. De gemeente voelt zich hierbij gesterkt door deuitspraak van de Raad van State van 14 juli 2010 over het bouwplan. De Raad vanState overwoog destijds dat er "onvoldoende grond was voor het oordeel, dat de gemeente in strijd met de Europese regels financiële steun heeft verleend."Bij haar voorlopig oordeel is de Commissie overigens niet uitgegaan van de juistefeiten en bedragen. De gemeente heeft dit inmiddels doorgegeven. De Commissie heeft een termijn van achttien maanden om haar definitieve oordeel te geven over dezezaak. Hierna is beroep mogelijk bij het Europese Hof.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant