Europese commissie naar ongeoorloofde staatssteun

Actueel 45 keer gelezen

Leidschendam- De Stichting Behoud Damplein Leidschendam is bijzonder blij met deze stap van de Europese Commissie, na de jarenlange strijd tegen de bouwplannen en de daarbij toegepaste financiële constructie voor de realisering van die plannen op het Damplein in Leidschendam.


Voorzitter Arie van Rijswijk van de Stichting Behoud Damplein Leidschendam reageert als volgt op het persbericht van de gemeente: ‘Wij hebben altijd grote vraagtekens gezet bij de wijze waarop het Damcentrumproject is gefinancierd in de constructie tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en de projectontwikkelaars Schouten De Jong Bouwfonds (SJB).

Als bestuur zien wij ons hierin gesteund nu ook de Europese Commissie voldoende aanleiding ziet om een formeel onderzoek op te starten naar de vermeende ongeoorloofde staatssteun in dit project.’
Van Rijswijk is ook blij dat de Europese Commissie een kern van de zaak goed te pakken heeft: “De grondprijs is door de gemeente verlaagd omdat het project niet van de grond kwam, nadat de gemeente al met de projectontwikkelaars een grondprijs had afgesproken. De Europese Commissie vindt dat bijzonder: als je een huis koopt en dat blijkt achteraf te duur, dan is dat het eigen risico van de koper en ga je als verkoper van dat huis de verkoopprijs achteraf ook niet verlagen.

” Het verweer van de gemeente in hun persbericht dat meer gemeenten hun grondprijzen hebben verlaagd, wuift Van Rijswijk met een lach weg. “Dat zal best kloppen, maar dat hebben die gemeenten vermoedelijk gedaan voordat zich een koper meldde.”

De Stichting heeft zich in juridische procedures steeds verzet tegen het volbouwen van het Damplein in Leidschendam. Hiertoe behoorde ook het verzet van de Stichting tegen de aanpak van de gemeente en haar partners om hun bouwplannen te realiseren met behulp van de vermeende onrechtmatige overheidssteun. Mede hierdoor is de laatste betekenisvolle openbare pleinruimte in de woonkern van Leidschendam intussen vernietigd doordat het plein is volgebouwd. Het bezwaar over de vermeende onrechtmatige staatssteun wordt nu door het onderzoek van de Europese Commissie verder opgepakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant