Oproep tot goed minimabeleid

Actueel 84 keer gelezen

Voorburg - De FNV heeft de gemeenteraden van Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten opgeroepen om te komen tot een goed minimabeleid, dat aansluit bij de problemen die ontstaan als gevolg van de op 1 januari van dit jaar aangescherpte Wet Werk en Bijstand (WWB). Fokko Mellema heeft als kaderlid van de FNV, de oproep gedaan aan de drie gemeenteraden.


“Vooral de invoering van een huisinkomenstoets zal er voor zorgen dat er veel uitkeringen verdwijnen.” zegt Fokko Mellema “Dit kabinet heeft tevens als eis gesteld dat minimabeleid niet meer beschikbaar is voor mensen met een inkomen dat hoger is dan 110% van de bijstandsnorm.”

De beeldvorming over mensen in de bijstand is geheel onjuist: “Het beeld dat bij veel mensen leeft is dat mensen in de bijstand allemaal genieten van hun uitkering en niet willen werken is geheel onjuist. Ten eerste is de uitkering die men ontvangt nauwelijks toereikend voor de vaste lasten en de kosten voor het dagelijkse levensonderhoud. Daarnaast komen er steeds meer mensen in de bijstand die voor een deel zijn afgekeurd en voorheen een WIA uitkering ontvingen. Deze mensen willen vaak heel graag werken maar werkgevers blijken vaak geen gebuik te maken van dit beschikbare arbeidspotentieel.”

De nieuwe WWB is onzorgvuldige wetgeving; “Met twee of meer volwassenen van één bijstandsuitkering leven is bijna onmogelijk. Van de bijstandsuitkeringen moeten wel alle ziektekostenverzekeringen betaald worden.” “Stel dat er iemand dan ziek wordt, dan heb je gelijk een probleem. Je hebt niet kunnen sparen voor € 220,00 eigen risico en eigen bijdragen voor fysiotherapie of bijvoorbeeld geneesmiddelen.”

Thuiswonende jongeren met een baan zijn de dupe: “Woon je 1 juli als 24-jarige nog thuis bij je ouders en ontvang je het minimumloon, dan wordt het bijstandsinkomen van zijn vader of moeder direct ingehouden.” Ook voor de mensen in de WSW zijn de gevolgen keihard: “Voor de WSW krijgen gemeenten minder uitbetaald. Dat betekent dat ze nog meer geld moeten bijleggen op het in stand houden van loon en pensioen van WSW-ers. Nieuwe WSW-ers komen in de bijstand terecht. En krijgen dus niks als er in het huis waar ze wonen al een minimuminkomen is.”

De FNV roept de gemeenteraden op om het samen met het college van B&W een goed minimabeleid te ontwikkelen dat aansluit bij de groeiende vraag die is ontstaan door deze gedecentraliseerde wetgeving.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant