Zwerfafval is een grote ergernis in die wijk. (foto PR)
Zwerfafval is een grote ergernis in die wijk. (foto PR)

Basisscholieren gaan strijd aan met zwerfafval

Actueel 57 keer gelezen

Regio - Als eerste gemeente in de provincie Zuid-Holland start Leidschendam-Voorburg in De Prinsenhof met een pilot van het leukste leefbaarheidsproject van Nederland: de BeestenBende. Dit project spreekt 7 tot 12-jarigen heel pakkend aan op de problematiek van zwerfafval.

In nauwe samenwerking met de gemeente en een aantal basisscholen krijgen kinderen de kans om mee te helpen bij het schoonhouden van hun eigen buurt. Zwerfafval is een grote ergernis in die wijk. De gemeente en wooncorporaties pakken dit samen op in het project ’Prinsenhof schoon, heel gewoon!’ De BeestenBende is een onderdeel van het project.

De BeestenBende
In april start de BeestenBende in de wijk De Prinsenhof. Leden van deze speciale ‘bende’ helpen spelenderwijs en langdurig mee aan het schoonhouden van hun leefomgeving. Onder begeleiding van een van de ouders gaan de kids zeker één keer per maand de straat op om zwerfafval op te ruimen. Gehuld in hun speciale gele outfit voelen de BeestenBende-leden zich verantwoordelijk voor hun buurt.

Beloningssysteem
Om deelname voor de kinderen extra aantrekkelijk te maken, zijn er voor de BeestenBende-leden regelmatig leuke lokale activiteiten, bijvoorbeeld op een speelveld of in het zwembad. Ook op landelijk niveau zijn er evenementen, zoals een bezoek aan de dierentuin en als hoogtepunt ‘De Grote BeestenBende-Dag’ waarbij alle BeestenBende–leden uit heel Nederland bij elkaar komen.
In mei is er alvast een spectaculair kick-off evenement in Leidschendam. De precieze locatie daarvoor is binnenkort bekend.

Werving BeestenBende-leden
Het eerste contact met de kinderen loopt altijd via de scholen. De afgelopen weken hebben medewerkers van de BeestenBende al een bezoek gebracht aan de groepen 4 tot en met 7 van de basisscholen de Springplank, de Trampoline, de Tandem en Emmaüs in Leidschendam. Ook in april staan er nog bezoeken gepland, bij andere basisscholen.

Via een informatiefilmpje daagt de BeestenBende de kinderen uit om deel te nemen en hun eigen buurt schoon te houden. Via flyers, posters en de website (www.mijnbeestenbende.nl) krijgen de BeestenBende leden in spé verdere informatie. Met schriftelijke toestemming van de ouders kunnen de kinderen zich dan in teams aanmelden, om vervolgens gewapend met knijpers en afvalzakken de buurt in te gaan. De BeestenBende-leden, herkenbaar aan hun opvallende gele outfits en caps, zijn vooral tijdens schoolperioden te bewonderen in de straten van De Prinsenhof.

Wetenschappelijk onderzoek
Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het succes van de BeestenBende. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen wijst uit dat kinderen die je op deze manier bij de problematiek betrekt, veel positiever denken over het voorkomen en aanpakken van zwerfafval. Het meedoen aan de BeestenBende is daarom niet alleen leuk, maar helpt ook aantoonbaar bij bewustwording.

Nationaal project
Leidschendam-Voorburg is alweer de zevende Nederlandse gemeente die aan de slag gaat met de BeestenBende. In Oss, Wijchen, Cuijk, Winterswijk, Doetinchem en Zeist zijn er al jaren in totaal duizenden kinderen actief als BeestenBende-lid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant