'Gemeente onder toezicht'

Actueel 43 keer gelezen

Fractievoorzitter Hans Peter Klazenga sprak vanavond tijdens de raadsvergadering de volgende speech uit,

Voorzitter,

De tweede avond van de behandeling van de Voorjaarsnota 2012, een avond waarin de gemeenteraad de kaders meegeeft voor de begroting 2013. Ook een avond waarin helder wordt waar deze raad wel en niet voor staat.

Wij nemen u graag nog even mee naar de afgelopen dagen. Opeens verschijnt op RTV West het verhaal dat de gemeente Leidschendam-Voorburg code oranje heeft gekregen. Direct stellen wij schriftelijke vragen die – en dat is echt een record – nog dezelfde dag beantwoord worden. Daarvoor dank. Niets aan de hand volgens het college en RTV West had het bericht van hun site verwijderd.

Vandaag hebben wij maar even gebeld met het hoofd Toezicht van de provincie. Zij gaf inderdaad aan dat Leidschendam-Voorburg niet onder preventief toezicht staat, zoals ook aan de gemeenteraad is gemeld. Het memo Financieel Toezicht zoals dat in de commissie Bestuur en Middelen van de Provinciale Staten is behandeld geeft echter wel degelijk aan dat Leidschendam-Voorburg wel degelijk de code oranje heeft bij de provincie: er is geen materieel financieel evenwicht voor het lopende begrotingsjaar of er is sprake van een negatief meerjarenperspectief.

De vraag aan het college is nu of het college bekend is met het Memo Financieel Toezicht van gedeputeerde Janssen van 16 mei jongstleden en of het college bij de begroting 2013 wel een sluitende meerjarenraming zal laten gaan zien.

Overigens was het een bijzonder plezierig en open gesprek met het hoofd Toezicht. Zeer verhelderend en zij is graag bereid om aan bijvoorbeeld de commissie R&A de toezichthoudende rol van de provincie eens te komen toelichten.

Dan terug naar de discussie van vorige week dinsdag. Wij danken de wethouders voor het beantwoorden van de door ons gestelde vragen. Wij danken tevens mevrouw Van Baalen voor het in goede banen leiden van de vergadering.

Toch nog een paar punten:

De VVD heeft in haar bijdrage aangegeven dat zij zich willen inzetten voor een expatdesk. Dat stelt ons uitermate tevreden, gezien het feit dat dit punt volledig aansluit bij ons verkiezingsprogramma.

Wij hebben het ook gehad over het servicepunt. Hoe mooi zou het zijn als we bij een welslagen van de proef de inwoners tevreden zouden kunnen stellen door dit punt te continueren. Mevrouw Oosterveer, de initiatiefneemster van dit punt heeft u daar allen schriftelijk over geïnformeerd. Zij had graag vanavond willen inspreken, maar het Reglement van orde is streng op dit punt. In hoeverre is de Raad bereid om aan haar verzoek gehoor te geven? Graag een reactie van de overige partijen.

Dan Dierenweide Rusthout. Waarom gaat het College niet actief de boer op om met mensen te praten. Regisseren en faciliteren betekent niet lijdzaam toezien hoe voorzieningen wegvallen terwijl met een duwtje in de rug particulier initiatief dat wil overnemen. Pak nou eens de handschoen op en laat je gezicht zien. Uiteindelijk kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ook dit college het jammer vindt dat dergelijke voorzieningen verdwijnen. Ga praten, ga de straat op, ga in contact met de mensen waarvoor je het doet!

Huygens. De VVD kwam met het voorstel om een naambordje te veranderen. Uitermate charmant, steunen we graag, maar waarom dan niet direct onze motie van enige tijd geleden meenemen om het beeld van Huygens daar te plaatsen. Dan pas maak je het plaatje compleet, dan pas ben je consistent, dan doe je recht aan hetgeen de inwoner wil!

Ik zou zeggen, gewoon doen dus. Vandaar ook een motie die wij hierbij inbrengen.

Voorzitter, we hebben in onze eerste termijn de wethouders een pluim willen geven door de button "I love wethouders", wat is het dan toch weer jammer dat je uit die hoek geluiden hoort die in tegenspraak zijn tot hetgeen wij hebben afgesproken. Natuurlijk mag je het met ons oneens zijn, natuurlijk mag je ons van alles verwijten. Maar wethouders die goedkoop vanuit de hoek boe roepen, is wel het minste waar wij behoefte aan hebben. Zoals in eerste termijn gesteld, zijn wij op zoek naar die creativiteit van dit college, de empathie die dit college zou moeten tonen en de bevlogenheid om te werken voor de inwoners. Het zou zo eenvoudig kunnen zijn, maar niet voor dit college. Dat is jammer en gewoon een gemiste kans.

Toen wij vorige week onze e-mail stuurden over de gang van zaken rond de agenda van vanavond, konden wij er op wachten en inderdaad: jullie zitten op de procedure en niet op de inhoud. Ja voorzitter, daar zaten wij op de procedure, maar wel met een inhoudelijk argument. Gelukkig is het college alleen maar bezig met de inhoud. De reactie van het college op onze motie voor de centrummanager voor het Oude Centrum in Voorburg, was ook uitermate inhoudelijk: er is geen budget opgenomen in Voorjaarsnota. Kom op college: wel 700.000 euro uitgeven aan de verplaatsing van Catch met als argument om de wachtlijsten bij Cartouche terug te dringen, en dan bij iets wezenlijks als de lokale economie niet verder komen dan: er is geen geld voor opgenomen?

We zijn blij dat de wethouder Financiën onze motie over de financiële stresstest als een steun in de rug ziet. Wij handhaven die motie dus. Als de raad toch deze motie verwerpt, dan vindt de raad een dergelijke stresstest dus in tegenstelling tot het college niet noodzakelijk.

Ook zijn we blij met de toezegging van de wethouder dat het college met een raadsvoorstel komt voor de vastlegging en uitwerking van de weigerambtenaarvrije gemeente. Nogmaals: kort en krachtig. Een half A4 is wat ons betreft genoeg. Kunnen wij dit voorstel direct na het zomerreces in de commissie AZ verwachten?

Onze motie over het IRO trekken wij in. Wij blijven het een gemiste kans vinden dat dit college niet direct ook in de ruimtelijke projecten heeft bezuinigd.

Voorzitter, we zullen de moties die zijn ingebracht door de andere partijen steunen, wij zijn de rotste niet, maar zullen tegen deze Voorjaarsnota stemmen.

Voorzitter, Gemeentebelangen is in deze raadsperiode een oppositiepartij. Dat betekent dat wij zeer scherp zijn op een groot aantal zaken die dit college en de coalitie laat passeren. Vanuit de principes van het dualisme past tussen college en raad een gezonde afstand. Dit vraagt wat ons betreft dat alle raadsleden een verantwoordelijkheid hebben in het uitvoeren van hun kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende taak. Kom op Raadsleden, je zit er niet voor jezelf. Laat je stem gelden en kom op voor belangen van een grote groep inwoners. Niet achteruit in die Raadszetel, maar vooruit de straat op, de inwoner tegemoet. Pas dan geloof ik in echte democratie, in bevlogenheid van mensen die het verschil willen maken en Raadsleden die zich willen inzetten voor het algemeen belang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant