“Provincie Zuid-Holland spreekt met twee tongen!”

Actueel 67 keer gelezen

De berichtgeving van RTV West over zes gemeenten die bij de provincie ‘code oranje’ hebben gekregen als het gaat over de financiële situatie, kreeg gisteravond in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg een bijzondere wending. De fractie van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) confronteerde wethouder Houtzager (VVD) van Financiën met twee notities van gedeputeerde Janssen (SP) van de Provincie Zuid-Holland waaruit blijkt dat de gemeente Leidschendam-Voorburg op het oranje lijstje van de Provincie staat. Wethouder Houtzager betichtte vervolgens de provincie van onbehoorlijk bestuur, riep uit dat de provincie met twee tongen spreekt en dat hij een stevig gesprek gaat voeren met de gedeputeerde.

Vorige week berichtte RTV West dat de Provincie Zuid-Holland zes gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg de code oranje had gegeven als het gaat om het op orde hebben van de financiën. Code oranje betekent dat of het huishoudboekje van de gemeente dit jaar en/of in de komende jaren niet op orde is. Gemeentebelangen stelde daar afgelopen vrijdag direct vragen over aan het college en nog dezelfde dag (een record) antwoordde het college dat het bericht van RTV West niet klopte en dat RTV West het bericht ook van hun site had verwijderd.

Code oranje: gemeentelijke financiën niet helemaal op orde

Gemeentebelangen besloot vervolgens om even met de provincie te bellen en te vragen waar de rook vandaan kwam en of er toch niet ergens vuur is. RTV West is immers een betrouwbare omroep en zuigt dergelijke berichten niet uit de duim. De provincie meldde dat de gemeente Leidschendam-Voorburg onder repressief financieel toezicht staat en dat het bericht over ‘code oranje’ niet door de provincie was verspreid. Ook werd verwezen naar twee notities van gedeputeerde Janssen die in de commissie Bestuur en Middelen van Provinciale Staten onlangs waren behandeld.

Na lezing van die notities kwam Frank Rozenberg, raadslid GBLV tot dezelfde conclusie als het bericht van RTV West: “In de ene notitie wordt uitgelegd wat financieel toezicht en de codes groen, oranje en rood inhouden. In de andere notitie worden lijstjes gegeven van gemeenten waar de begroting nu en/of in latere jaren niet op orde is. Daar staat Leidschendam-Voorburg dus gewoon bij. Voor GBLV dus alle reden om in de raadsvergadering aan de wethouder Financiën te vragen hoe dat nu zit.”

Uitbarsting wethouder Financiën

Wat volgde was een uitbarsting van de wethouder Financiën waarin hij aangaf niet op de hoogte te zijn van de notities, dat hij ook met de provincie had gebeld, dat men had gezegd dat het bericht van RTV West niet klopte, dat de provincie onbehoorlijk bestuurt en met twee tongen spreekt en als klap op de vuurpijl dat hij er onpasselijk van werd. Hij zou ook met de gedeputeerde contact opnemen.

Rozenberg: “Mijn fractie was nogal verbaasd over deze uitbarsting van de wethouder. Als hij de notities van gedeputeerde Janssen niet kent, dan hadden wij verwacht dat hij om een schorsing had gevraagd en eerst de tijd had genomen om de notities te lezen. Nu kwam er in onze ogen direct een bak modder in de richting van de provincie. Wat ons

verder verbaasde was zijn weigering in eerste instantie om verslag uit te brengen van zijn gesprek met de gedeputeerde aan de commissie Rekening en Audit van de gemeenteraad.”

De fractie GBLV wacht nu af waarmee de wethouder terugkomt in de richting van de gemeenteraad. Rozenberg: “Verder vragen wij ons nog wel af waarom RTV West hun bericht vorige week van de website heeft verwijderd. De notities van gedeputeerde Janssen zijn helder en RTV West had een mooie primeur gemaakt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant