Leidschendam-Voorburg: sterk merk in de regio

Actueel 62 keer gelezen

De gemeente stuurde vanmiddag een persbericht over haar eigen positionering. De inhoud hiervan luidt als volgt:

Hoe zorgen we ervoor dat inwoners en ondernemers ook in de toekomst hier prettig wonen en werken? Om hierop goed antwoord te geven, hecht de gemeente aan een brede visie op de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente.

Een visie waarin actuele ontwikkelingen samen met nieuwe kansen en ambities een plek krijgen. Ook wil de gemeente weten welke stappen het dan moet zetten om dit doel te bereiken. Gelijktijdig wil het een duidelijk beeld hebben van de milieu- en leefbaarheidseffecten van de ruimtelijke opgaven. Daarom heeft de gemeente een aantal documenten opgesteld. Het betreft de 'Structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040, herijking 2012' (de visie), het 'Uitvoeringsprogramma' (een praktisch koersdocument) en het plan MER (Milieu Effect Rapportage).

Het college van burgemeester en wethouders heeft met deze documenten ingestemd en stuurt deze ter vaststelling naar de raad. Helder duurzaam toekomstbeeld In 2006 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Ruimte voor Wensen vastgesteld.

Toen is ook besloten om de visie iedere vier jaar te herijken. In de visie probeert de gemeente de positie als vitale groene woonwerkstad te behouden door sterke punten verder te versterken. Een drietal pijlers in de herijking geven richting aan de duurzame ontwikkeling van de stad. Het gaat hierbij om het versterken van de groene woonstad, het verbeteren van de economische kansen en ruimte bieden voor voorzieningen en het beter benutten van de regionale bereikbaarheid.

Door het opstellen van deze structuurvisie kan de gemeente daadkrachtig en efficiënt optreden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dit omdat de gemeente de ruimtelijke plannen en initiatieven nu nog beter in samenhang met elkaar kan bekijken. Wethouder Heleen Mijdam (Ruimtelijke Ontwikkeling): "Nieuw ten opzichte van de Structuurvisie 2006 is de positionering. Door een scherpe positionering van onze gemeente in de regio geven we aan waar we sterk in zijn en waarin onze gemeente zich onderscheidt van andere gemeenten. Doordat we focus aanbrengen zijn we ook beter in staat te reageren op ruimtelijke initiatieven.

Verder vraagt de huidige woningmarkt om een realistisch programma waarbij we uitgaan van een kleine groei van onze gemeente tot 2040. Voorbeelden in het Uitvoeringsprogramma zijn het opstellen van een detailhandelsvisie, een onderzoek naar een derde Vlietoeververbinding en de realisatie van een recreatief knooppunt in Stompwijk." Waardevolle samenwerking Bij de herijking van de structuurvisie heeft de gemeente in een vroeg stadium diverse belanghebbende organisaties betrokken zoals woningcorporaties, MKB, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en eigenaren van kantoren en bedrijfsruimten. Dit om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met hun wensen, suggesties en ambities. Die samenwerking is zeer waardevol gebleken. Er is wederzijds begrip ontstaan voor de individuele belangen van de betrokken stakeholders in relatie tot de wensen van de gemeente. De gemeente richt zich in de toekomst steeds meer op het creëren van optimale omstandigheden voor ruimtelijke initiatieven en het aanjagen van aanwezige potenties. Een goede samenwerking met belanghebbende organisaties is hierbij van groot belang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant