Logo hetkrantje-online.nl

Banken schieten wooninvest te hulp

  •   26 keer gelezen   Actueel
De flats van WoonInvest (foto: PR).
De flats van WoonInvest (foto: PR).

VOORBURG - Twee Nederlandse banken zijn de in nood verkerende woningcorporatie WoonInvest te hulp geschoten. Dat meldde gisteren de NOS.

WoonInvest, dat ongeveer 8.500 woningen in Leidschendam-Voorburg en Den Haag bezit, belegde een onbekend bedrag in risicovolle rentederivaten. Net als eerder Vestia moet Wooninvest steeds meer bijstorten door de extreem lage Nederlandse tienjaarsrente. Volgens de NOS heeft Wooninvest de derivatencontracten van de Japanse bank Nomura nu ondergebracht bij de Nederlandse Waterschapsbank.

De corporatie heeft daarnaast nog risicovolle beleggingen bij ABN Amro. Met die bank is ook een regeling getroffen, aldus de NOS. ABN zou meer dan 12 miljoen euro kunnen opeisen, maar heeft dat nog niet gedaan. In ruil voor een onderpand van 10 miljoen euro en een extra hypotheek op een deel van het corporatiebezit ziet de bank af van een hoger onderpand. Volgens Het Financieele Dagblad gaat het om commercieel vastgoed dat buiten de directe sociale taak van een corporatie valt. ABN zou de deal nog wel moeten ondertekenen.

In juni werd WoonInvest uit Leidschendam-Voorburg al onder verscherpt toezicht geplaatst van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Wooninvest was eerder gezakt voor een 'stresstest' van het CFV. Vorige week maakten WoonInvest en de gemeente Leidschendam-Voorburg bekend de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de Anna-toren aan de Prinses Annalaan in Leidschendam te beëindigen. Er zouden koopappartementen komen voor het goedkope, midden- en hoge woonsegment komen. WoonInvest stelde het risico op leegstand te groot te vinden met het oog op de economische crisis en de teruglopende vraag naar woningen.

Meer berichten