Column: Knuffelcrimineel

Actueel 142 keer gelezen

Je ontvoert laf een onschuldige. Gepakt en gestraft. Miljoenen aan losgeld zijn “zoek”, niet zeuren. De straf is uitgezeten en je krijgt een nieuwe kans. Ik kan me er in vinden. Met moeite, dat wel. Het wordt anders, als je ook nog aanwijsbaar betrokken bent bij liquidaties en andere soorten van criminaliteit. Maar ja, de schoorsteen moet roken. Klopt, maar om nou zo'n ploert een rode loper en podium te verschaffen is van een andere orde.

Door Ronald Lamping

Willem Holleeder presenteert zich nu als een joviale Mokummer, aan wie jij je laatste cent zou geven. Geven is ook het beste, want Willem gaat er écht niet op wachten. Niet zijn aard. Willem is nu cult. Je wilt met hem gezien worden. Het blijkt een eer te zijn, als Willem je kent. De grootste patjakker uit de polder, als aaibaar idool. Willem, de knuffel crimineel. 't Is wennen.

Artiesten gaan met Willem op de foto. Najib Amhali poseert trots met Willem. Najib heeft de arm om Willem geslagen. Najib lijkt op een hijgend bakvisje, dat plots oog in oog staat met (gewoon) Jan Smit. Najib grijnst van oor tot oor. Zijn moment. Op de foto met held Willem Holleeder. Willem, onbetrouwbaar tot op het bot en verantwoordelijk voor een lawine aan menselijk leed. Klasse, Najib! Zet de foto op je nachtkastje en geef Willem voor het slapen gaan een kusje. (“'trusten, Willem”)

Lange Frans heeft een nummer opgenomen met Willem. Het heet: “Willem is terug”. Is het verboden? Nee. Mag het? Ja. Bij mij wringt echter de schoen. Een podium creëren voor een zware misdadiger, die zoveel naars op zijn geweten heeft. Ik heb er moeite mee. Willem als idool. Zucht.

Hoe diep kan een maatschappij zinken? Straf uitgezeten. Oké, aan het werk en verder past bescheidenheid. Zo loopt het natuurlijk niet. Willem wordt vereerd als cult vedette. Mensen vragen zijn handtekening en willen op de foto. Een totaal verziekte relatie. Grenzen vallen weg om in het gevlei te komen van de onverbeterlijke delinquent. Een top crimineel, die zich de houding aanmeet van een Robin Hood.

Krijgen we na de Bob de Bouwer prullaria nu Willem Holleeder hebbe dingetjes? Gaan kinderen naar school met zo'n geinige Willem Holleeder brooddoosje en de bijbehorende Willem Holleeder drinkbeker met buigzaam rietje? Kopen de brugpiepers massaal de ludieke Willem Holleeder schoolagenda en de Willem Holleeder pennenset? In de gymzaal zien we zeker de Willem Holleeder gymschoenen terug en het shirtje met opschrift: “Beter één kogel in je hand, dan tien in je rug!”

Is er al een Willem Holleeder fanclub? Foto's, sleutelhangers en de geinige Holleeder sapcentrifuge, die jolig verwijst naar het (af) persen van derden. Een fanclub dag met een meet en greet. Willem, die handtekeningen uitdeelt en een persoonlijke boodschap (“Hoe heet je, schát?”) schrijft in zijn pas verschenen boek. Ik zie het al staan: “Voor Tinie van Willem!”

Willem schrijft columns voor de Nieuwe Revue. Een ranzig blad, dat bij Willem past als een haute couture jas op maat. De hoofdredacteur laat ons weten, hoe hun eerste ontmoeting verliep. Willem zegt lollig: “We spreken af op het terras van een café, waar ik ooit ben veroordeeld voor bedreiging van de eigenaar!” De hoofdredacteur moet er hartelijk om lachen. Die Willem, tóch!

In Amsterdam kun je (geloof me) een liquidatietour maken. Gezellig langs de moordplaatsen van Endstra en Cor van Hout. Even zitten op het bankje, waar Holleeder de basis legde voor de moord op zijn gesprekspartner Willem Endstra. Je rijdt zelfs langs de winkel, waar Willem zijn beroemde scooter kocht of afperste. Ik kan het niet meer volgen. Toch wil ik wel een bijdrage leveren om ook in het gevlei te komen. Ik help Willem aan een grap. Dus, lieve Willem, als de sfeer op de fanclub dag wat inzakt vraag dan het volgende:

“Weten jullie wat een mislukte serie moordenaar is?

Een seriemoordenaar, die na één moord al gepakt wordt!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant