Speelcomputer voor carrillon Oude Kerk.
Speelcomputer voor carrillon Oude Kerk.

Digitale beiaardier Oude Kerk

Actueel 61 keer gelezen

Voorburg - Om bij afwezigheid van een beiaardier toch het klokkenspel van de Oude Kerk aan de Herenstraat in Voorburg te kunnen laten klinken, wordt een speelcomputer geïnstalleerd. Deze digitale beiaardier is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Frans Mortelmans Stichting, die de gemeente €10.000,- schenkt.

Het huidige carillon is in 1984 geschonken door de De Frans Mortelmans Stichting. Hierbij werden de 5 bestaande klokken (waarvan de oudste uit 1781, een uit 1948 en drie uit 1967) uitgebreid met 34. In totaal komt dit dus neer op 39 klokken, waarvan 38 voor het carillon en 1 voor het uurslagwerk.

De eerste werd aangebracht in 1984 en vervangen in 1994 door een moderner exemplaar. Met de schenking van de De Frans Mortelmans Stichting kan nu een nieuwe speelcomputer worden aangeschaft. De Stichting Vrienden van het Carillon is verantwoordelijk voor het beheer van de klokken, waarvan de gemeente eigenaar is.

Op donderdag 30 mei om 13.30 uur neemt wethouder Van Ostaijen in de Oude Kerk in Voorburg de cheque van het bestuur van de De Frans Mortelmans Stichting in ontvangst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant