Zo waren de pups gehuisvest (foto: politie).
Zo waren de pups gehuisvest (foto: politie).

Illegale handel in pups en kittens

Actueel 8 keer gelezen

Den Haag / Leidschendam - De politie heeft woensdag 26 juni in Den Haag en Leidschendam vier verdachten van illegale handel in pups en kittens aangehouden. Ook worden zij verdacht van bedrog bij de verkoop van de jonge dieren.

Het gaat om twee mannen van 30 en 49 jaar en twee vrouwen van 28 en 46 jaar. Een 24-jarige vrouw is gehoord als verdachte. In drie woningen, een garage en op een camping in Brabant is zoeking gedaan. In totaal zijn vijf pups, drie volwassen honden, vier katten, een duif en vijftien konijnen aangetroffen.

Nieuwe eigenaren werd bij de verkoop wel verteld dat de pups en kittens waren geënt en ontwormd, maar dat was bij de jonge dieren die de verdachte verkochten vermoedelijk niet gebeurd. Daardoor waren zij zeer vatbaar voor ziektes waaraan ze zouden kunnen overlijden. Verschillende pups en kittens bleken ook ziek te zijn toen zij eenmaal bij hun nieuwe baasjes woonden.

Vier verdachten zijn in verzekering gesteld. De aangetroffen dieren zijn in beslag genomen. De dierenpolitie heeft zich over hen ontfermd. Zij zijn nagekeken door een dierenarts en hebben een goed onderkomen gekregen.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten zich waarschijnlijk bezighielden met grootschalige verkoop van pups en kittens. De politie gaat er daarom vanuit dat er beroepsmatig werd gehandeld in jonge honden en katten. Vermoedelijk hebben de verdachten in 2013 tientallen pups en kittens verkocht. Zij fokten de dieren kennelijk niet zelf.

In het kader van 'afpakken' werden vier personenauto’s en contant geld in beslag genomen. Door de status(symbolen) af te pakken van de crimineel, wordt getoond dat misdaad niet loont.

Uit de krant