COLUMN: Gevecht tegen de teek

Actueel 119 keer gelezen

Voorburg - Gistermorgen werd ik opgeschrikt door deze rakker die mij dreigend aankeek vanuit de krant. Artikelkop: ‘Gezondheidsdienst gaat de strijd aan tegen de teek’.

Aline Rodts- van Nouhuys

Toevallig heb ik afgelopen week een lezing gevolgd over teken en in het bijzonder de ziekte van Lyme waar iedereen zo bang voor is. En terecht, want als je het oploopt kan je er bijzonder ziek van worden. Zelf dacht ik eerst bij het lezen van het artikel ‘wel een beetje laat’, er wordt toch al langere tijd gewaarschuwd tegen de risico's van ziekte door tekenbeten? Toch is de ziekte van Lyme relatief jong: de ziekte werd erkend in een klein bosrijk dorp in Amerika in 1970! De dorpsarts kwam erachter dat de helft van het dorp ziek werd met verschillende vage symptomen: bij de mens vooral koorts, gewrichtspijnen en andere vage klachten als vermoeidheid, hoofdpijn. De helft van het dorp dat ziek werd leefde langs de hoge grassen, waar veel teken bleken te leven.

Het onderzoek naar de ziekte van Lyme bij honden en katten is pas echt in de kinderschoenen: het onderzoek is pas gestart in 1990. Nog niet zo heel lang. Er is al langere tijd de vraag of honden en katten besmet kunnen raken met de ziekte van Lyme, ofwel de bacterie borrelia. Er zijn een paar gevallen van katten bekend die daadwerkelijk ziek zijn geworden na besmetting met de borrelia bacterie, maar de aantallen zijn zo klein dat deze diersoort waarschijnlijk niet gevoelig is voor de bacterie. Honden kunnen wel ziek worden na besmetting.

Hoe worden dieren en mensen besmet? De eerste stap in de cyclus van de ziekte is dat de teek besmet wordt door een borrelia bacterie. De bacterie "verstopt" zich in de teek door eiwitten van de teek in zijn wand te stoppen, waardoor de weerstand van de teek hem niet bestrijdt. Vervolgens gaat de teek wachten op een geschikte gastheer: een voorbijlopende wandelaar (mens of hond). Hier laat hij zich op vallen, zoekt een geschikt beschutte plek op (vaak oksels), spuugt even waardoor de huid verdoofd wordt en de teek kan zich ongemerkt vasthappen. Tijdens het zuigen van het bloed wordt het dier besmet met de bacterie.

Hoe nu de teek te bestrijden? Honden en katten kunnen behandeld worden met teekdodende middelen: dit zijn pipetten in de nek die de teek doden. Teekwerende middelen zorgen er alleen maar voor dat de hond of kat niet gebeten wordt, maar wel de teek mee naar huis neemt, waardoor de mens besmet kan worden. Controleer jezelf en dieren na elke wandeling langs hoge grassen en in het bos: dit is de plek waar de teken zich het liefst bevinden. Ook kan de hond tegenwoordig ook in Nederland beschermd worden tegen de ziekte van Lyme door middel van een vaccinatie.

Wilt u meer weten over de vaccinatie tegen teken? Neem dan contact op met uw dierenarts.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070 387 2222. www.dierendokters.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant