Samen met het publiek en initiatiefnemer Igo van Bohemen onthult wethouder Houtzager De Damwachters (foto: Michel Groen).
Samen met het publiek en initiatiefnemer Igo van Bohemen onthult wethouder Houtzager De Damwachters (foto: Michel Groen).

De Damwachters onthuld

Actueel 352 keer gelezen

Leidschendam - Afgelopen zaterdag 7 september werd onder luid applaus aan de Sluiskant het kunstwerk de Damwachters onthuld. Wethouder Houtzager en initiatiefnemer Igo van Bohemen riepen het massaal toegestroomde publiek op gezamenlijk de beelden te ontdoen van de verpakking. "Een beeldbepalend kunstwerk ter herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van Leidschendam, van een dam in de Vliet tot de bloeiende stad die het nu is."

Igo van Bohemen leidde het publiek rond in de rijke geschiedenis van Leidschendam. Van stedentwisten tot beroemde bezoekers zoals Rembrandt en de gezellige drukte in het nieuwe damcentrum en het opgeknapte Sluisgebied. Van Bohemen: "De Damwachters zijn van de Leidschendammers voor de Leidschendammers. Hopelijk worden ze een ontmoetingspunt voor veel mensen. Om nieuwtjes uit te wisselen en te roddelen. Zo was het vroeger en zo moet het weer worden."

Enthousiasme
Wethouder Houtzager van Leidschendam-Voorburg verwoordde het enthousiasme dat veel mensen voelen bij deze unieke toevoeging in het straatbeeld van Leidschendam. "Het is een geweldig particulier initiatief en een fantastische toevoeging aan het mooie, nieuwe Sluisgebied als sluitstuk van het vernieuwde Damcentrum." Shantykoor Midscheeps zong alle aanwezigen toe met toepasselijke zeemansliederen. Een paar honderd toeschouwers kregen koffie en ijsjes aangeboden van Stichting de Damwachters.

Hans Kuyper
Na het uitpakken van de beelden gaf beeldhouwer Hans Kuyper een toelichting op zijn ontwerp. Drie generaties, met ieder hun eigen attributen. De trouwe hond op de schouder van de volwassenheid. De toekomst, verbeeld door de jeugd. Wijzend over de Vliet waar de boten en daarmee de economische ontwikkeling vandaan komt. De ouderdom, de wijsheid met de eerste steen die de dam in de Vliet verbeeld.

Bakermat en aaibaarheid
De beelden staan aan de Sluiskant omdat het Sluisgebied de bakermat is van de geschiedenis van Leidschendam. Hier is Leidschendam ontstaan. De Damwachters staan symbool voor deze geschiedenis en zullen hopelijk nog eeuwenlang gastheren zijn voor alle bezoekers van het historisch centrum. Niet alleen om naar te kijken, maar ook om aan te raken. Initiatiefnemer Igo van Bohemen: "Kinderen kunnen op de beelden klimmen, zodat het donkerbruine brons weldra glimmend koper wordt op sommige plekken. Het beeld moet gebruikt. Daarmee wordt het echt een stukje cultuurerfgoed van ons allemaal."

Leytsche Dam
In de 17e eeuw ontstond rond de Leytsche Dam een overstapstation voor trekschuiten. Elke dag stapten zo'n 300 passagiers uit de trekschuit aan de Leidse Kade, liepen dan over de dam en stapten in een andere trekschuit aan de Delftse Kade en vice versa. Zo'n 600 reizigers liepen elke dag over het Sluisplein. Dat gaf dynamiek rond de dam. Logementen en herbergen zoals 'Het Wapen van Amsterdam' en 'De Vier Heemskinderen' vestigden zich op de bakermat van Leidschendam. De Leytsche Dam was tussen 1650 en 1850 een succesvol trekschuitenknooppunt van Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant