Afbeelding

Lintjes vrijwilligsters Prinsenhof

Actueel 52 keer gelezen

Leidschendam - Burgemeester Van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg heeft donderdag 26 september een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan twee vrijwilligers, die al veertig jaar actief zijn bij verpleeghuis WZH Prinsenhof, dat in september zijn veertigjarig bestaan viert.

Het betreft de dames A.M.T. de Koning-Kaptein (89) en J. Schinkelshoek-Jansen (87) uit Leidschendam. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw De Koning heeft zich vanaf het begin van het bestaan van het verpleeghuis met hart en ziel ingezet zodat de bewoners, die dat wensten, de kerkdienst konden bezoeken. In de beginjaren betekende dit dat de bewoners van het verpleeghuis per rolstoel naar de kerk en weer terug moesten worden vervoerd. Zij had de coördinatie over de vijftien vrijwilligers die dit iedere week deden.

Later werden de kerkdiensten op donderdagmiddag in het verpleeghuis zelf gehouden. Daar had zij de coördinatie over de veertig kerkvrijwilligers; sinds 1995 werden de kerkdiensten naar de zondagochtend verplaatst.

De laatste jaren helpt zij voornamelijk met allerlei zaken rond de kerkdienst zoals het uitdelen van de liturgieën, zorgen dat de mindervaliden een goede plaats krijgen en het rondbrengen van de communie naar die bewoners, die niet naar de kerkdienst kunnen komen. Voor de bewoners en het personeel is zij een grote steun en toeverlaat.

Thuisbezoek

Mevrouw Schinkelshoek heeft ook de beginperiode meegemaakt, waarin de bewoners van het verpleeghuis per rolstoel naar de kerk gebracht werden en weer opgehaald. Vanaf 1995 is zij op twee vaste zondagen van de maand om 10 uur aanwezig om bewoners, die graag de kerkdienst willen bezoeken, op te halen en tijdens de kerkdienst te begeleiden.

Verwarde bewoners stelt zij gerust en helpt zo voor een rustig verloop van de kerkdienst. Door haar betrokkenheid viel het haar op dat sommige bewoners tijdens de warme maaltijd niet voldoende begeleid konden worden. Zij heeft zich toen meteen aangemeld als begeleider en helper tijdens de warme maaltijden. Dit werk heeft zij vele jaren gedaan.

Daarnaast bezoekt zij ruim 25 jaar alleenstaande mensen om ze zodoende uit hun isolement te halen. Zij verzorgt hun was bij haar thuis, doet boodschappen voor ze en begeleidt hen naar de dokter of het ziekenhuis.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant