Meer supermarkten open op zondag

Actueel 71 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Meer supermarkten dan nu mogen straks op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur hun deuren openen. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor hiermee in te stemmen.

Bij de bespreking van een eerder voorstel voor zondagopenstelling en verruiming van de winkeltijden heeft de gemeenteraad de wens geuit de lopende proef te verruimen zodat meer supermarkten op zondag open kunnen zijn. De voorgestelde verruiming blijft niet beperkt tot de vier winkelgebieden, maar geldt voor de hele gemeente, ongeacht de omvang van de supermarkt.

In het huidige voorstel hebben burgemeester en wethouders de nieuwe regeling nader uitgewerkt. Hiermee komen zij ook tegemoet aan de wens van de supermarkten en het grootste deel van de inwoners. Met deze openingstijden wordt op zondagochtend de zondagsrust behouden. Als de raad instemt met de wijziging van de verordening Winkeltijden, kunnen meer supermarkten dan voorheen op zondag langer hun deuren openen.

Nieuwe winkeltijdenwet
De nieuwe winkeltijdenwet is sinds 1 juli 2013 van kracht. Met deze wet hebben gemeenten ruimere bevoegdheden met betrekking tot onder andere zondagopenstelling. Met de zondagopenstelling wordt aangesloten bij een landelijke trend.

Het verbetert de concurrentiepositie van lokale ondernemers ten opzichte van andere supermarkten in de regio. Verruiming van de zondagopenstelling draagt bij aan het verbeteren van economische kansen en de voorzieningenstructuur. Dat is een van de pijlers voor duurzame stedelijke ontwikkeling in de structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040, herijking 2012.

Het versterken van winkelgebieden draagt bij aan goede voorzieningen en kan leiden tot economische groei en werkgelegenheid. De verlengde proef loopt tot medio 2104. Na de gemeenteraadsverkiezingen is het aan de nieuwe raad om meer definitieve afspraken te maken over de zondagopenstelling in de gemeente.
                                  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant