Monumentale boerderij aan de Noortheylaan in Leidschendam (archieffoto).
Monumentale boerderij aan de Noortheylaan in Leidschendam (archieffoto).

Nomineren voor Monumentenprijs

Actueel 60 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Inwoners van de gemeente kunnen ook dit jaar personen of instanties nomineren voor de gemeentelijke Monumentenprijs. Welk monument is het mooist gerestaureerd? Welk persoon of welke instantie heeft zich de afgelopen twee jaar het meest ingezet voor het behoud van het cultureel erfgoed?

Inwoners kunnen tot uiterlijk 26 oktober een monument, persoon of instantie aandragen via een formulier op de webpagina www.lv.nl/monumenten. Een object moet wel een gemeentelijk- of rijksmonument zijn. Een lijst met alle gemeentelijke en rijksmonumenten is ook te vinden op deze webpagina.

De winnaar
Na 26 oktober zal de gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie op basis van de reacties het college een advies voorleggen. Deze commissie zal bij de keus voor een monument zich baseren op de volgende vragen: Is er deskundig, sober en doelmatig gerestaureerd? En heeft men de cultuurhistorische waarden gerespecteerd? Het college beslist begin november wie de uiteindelijke winnaar is.

Positief effect op leefomgeving
De Monumentenprijs Leidschendam-Voorburg, die tweejaarlijks plaatsvindt, wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De beschermde stads- en dorpsgezichten dragen bij aan de identiteit van de gemeente en hebben een positief effect op de leefomgeving.

Daarnaast verhoogt het de aantrekkelijkheid voor winkelend publiek, het vestigingsklimaat en het toerisme. De gemeente wil deze kwaliteit in stand houden en waar mogelijk versterken. De gemeentelijke Monumentenprijs draagt hieraan bij. Wethouder Heleen Mijdam (cultuurhistorie) reikt de Monumentenprijs Leidschendam-Voorburg in november uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant