Afbeelding

Roze soos viert lustrum

Actueel 140 keer gelezen

Voorbug - Op vrijdag 4 oktober viert de Roze Plus soos haar 5-jarig bestaan met een gezellig feest van 16.00 tot 21.00 uur. Wethouder Gregor Rensen (Zorg & Welzijn) geeft het startsein voor de feestelijkheden. De lustrumviering op 4 oktober vindt plaats in WDC Oranjehoek, Oranje Nassaustraat 1 in Voorburg.

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert WOeJ een soos voor homoseksuele mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder. ‘Roze’ mannen en vrouwen in de leeftijd 55+ uit de regio Haaglanden zijn daar welkom. Leidschendam-Voorburg wil een gemeente zijn waar iedereen veilig kan wonen, werken en recreëren.

Iedereen moet zich veilig voelen: dat geldt voor alle inwoners, ongeacht achtergrond, afkomst of geaardheid. Waar veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie achterblijven, zet de overheid zich in. Dat is helaas nog steeds nodig. Daarom maakt de gemeente zich hard voor lokaal homo- en emancipatiebeleid.

Koploper
Leidschendam-Voorburg  behoort tot de kopgroep van gemeenten die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Dit heeft zij bevestigd door ondertekening van een intentieverklaring met het Ministerie van OCW. Onderdeel daarvan is een lokaal actieprogramma, met als speerpunten: ouderen, veiligheid, onderzoek en monitoring.

Maar de gemeente doet meer. Onderwijs en jongerenwerk krijgen voorlichting en training om met hun doelgroep in gesprek te gaan over seksueel andersgeaardheid en emancipatie. Meer politiemedewerkers worden getraind in het alert zijn op en adequaat omgaan met bedreigingen en geweld en de aangiftes daarvan door homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Samen met de politie worden trainingen ontworpen die de doelgroep weerbaarder moeten maken. Ook de focus op ouderen als aandachtsgroep vindt de gemeente Leidschendam-Voorburg erg belangrijk.

‘Roze Plus’ soos
Een goed voorbeeld van dat laatste is de ‘Roze Plus’ soos van Woej in Leidschendam-Voorburg. Mede dankzij fondsen en geld vanuit diverse organisaties kon in 2009 de soos van start. De laagdrempelige contactmiddagen vinden maandelijks plaats - vanaf begin 2013 in de locatie de Oranjehoek. Het aantal bezoekers ligt tussen de 20 à 25 en de gemiddelde leeftijd is ± 70 jaar.

De soos draait grotendeels op vrijwilligers met professionele bureau-ondersteuning op de achtergrond. Ontmoeting staat centraal. Ouderen vinden het nog steeds moeilijk om uit te komen voor hun geaardheid. De bijeenkomsten voorkomen vereenzaming en bieden de mogelijkheid nieuwe sociale contacten te maken. Tevens versterkt het de zelfredzaamheid en het emancipatieproces.

Lustrum
De Roze Plus soos viert vrijdag 4 oktober haar eerste lustrum. Bel voor meer informatie over het jubileumfeest naar WDC Oranjehoek, de heer Kwint (070) 386 3113 of mail naar huibkwint@woej.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant