Column: Dode konijnen

Actueel 103 keer gelezen

Ik kom al enige tijd in het Elsenburgerbos in Rijswijk. Als je het opzoekt op internet, kom je er achter dat het ooit geplant is boven op een vuilnisbelt. De oude bakstenen uit de schilderswijk in den haag liggen er onder. Afgelopen jaar kwam ik er achter dat er her en der eekhoorntjes zijn gesneden in de boomstronken van gekapte bomen, waardoor het bos bij ons thuis het 'eekhoorntjes bos' heet. Wij hebben er tot nu toe 16 eekhoorntjes gevonden.

Aline Rodts

De afgelopen weken kom ik niet meer zo graag in dit bos: een paar weken geleden kwam ik een dood konijn tegen. Dat kan, er lopen veel grote honden rond en het schijnt dat er ook vossen zijn. Afgelopen weken kwam ik helaas steeds meer dode konijnen tegen. Het stinkt ook in het bos naar dode konijnen. Ik heb de gemeente Rijswijk gebeld: er is inderdaad een massale sterfte onder de konijnen, maar het woord myxomatose willen zij niet in de mond nemen. Gisteren belde de dierenambulance terug, zij hadden inderdaad een konijn binnen gekregen met myxomatose uit 'mijn' bos.

Wat is myxomatose en hoe kan je je eigen konijnen beschermen tegen deze ziekte? Myxomatose is een virale ziekte, een virus dat overgedragen wordt door stekende vliegen, muggen en soms zelfs vlooien. Er is ook een vorm dat over wordt gedragen door direct contact tussen de konijnen. Het virus is verwant aan het pokkenvirus.

Een konijn dat geïnfecteerd wordt krijgt eerst ontstekingen aan de slijmvliezen rond de ogen, neus en anus. Daarna ontstaan pokken op de oren en in de huid. Doordat het konijn niet kan zien of ruiken, zal het niet willen eten. Vaak krijgt het een longontsteking erbij, waar het konijn uiteindelijk aan overlijdt.

Het beste is om vliegen te weren en het konijn te vaccineren. De vaccinatie die vorig jaar op de markt is gebracht geeft een hele goed bescherming en berschermt het dier ook gedurende 1 jaar tegen zowel myxomatose als een andere ziekte. Hopelijk gaat deze uitbraak zo dicht bij huis zich niet verder verspreiden naar de huiskonijnen.

Heeft u nog vragen hierover, neem dan contact op met uw dierenarts.

Dierendokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT
Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com

 

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant