Afbeelding

Column: Konijnen en voeding

Actueel 78 keer gelezen

Nee, mijn column gaat deze week niet over konijnenrecepten voor de Kerst... hoewel er waarschijnlijk wel een aantal favorieten zijn voor een aantal mensen. Ik weet nog dat wij in ons tweede studiejaar anatomieles over de kat kregen, waarbij wij het verschil moesten weten tussen katten- en konijnenbotten. Blijkbaar werd er in die tijd nogal eens 'dakhaas' geserveerd.

Aline Rodts

Wat wij veel tegenkomen in de praktijk is dat er nog veel onduidelijkheden zijn over wat voor voeding een konijn dient te krijgen. Waar moet rekening mee gehouden worden? Het allerbelangrijkste om te weten is dat een konijn een herbivoor is: dat wil zeggen dat het grassen en planten eet. Gras bevat veel vezels en veel vocht. De vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering, maar ook voor het slijten van de tanden en kiezen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de tanden en kiezen van konijnen doorgroeien. Er zijn 28 tanden en kiezen, die elk ongeveer 1-2  mm per weer groeien. Hiervoor hebben zij een grote hoeveelheid calcium en vitamine  D nodig.


Een van de meest voorkomende problemen bij konijnen is dat zij te weinig vezels en te veel brokken krijgen. Als baasje is het leuk om jouw konijn te voeren en een natuurlijk gedrag is om lekker veel brokken te geven. Het nadeel van brokken is dat zij heel smakelijk zijn en te veel eiwitten bevatten. Het konijn is snel verzadigd en eet dan te weinig hooi. Vaak worden zij te dik en krijgen zij problemen met de spijsvertering. Daarnaast zien wij dat de kiezen slecht afslijten doordat het konijn weinig hoeft te kauwen en vaak door een tekort aan calcium gaan de kiezen scheef staan in de bek.


In het geval van het konijntje op de röntgenfoto: dit konijn heeft jarenlang de verkeerde voeding gekregen waardoor de kiezen scheef zijn gaan groeien. Door te weinig calcium voor de groeiende  kiezen is het bot rondom de kiezen opgelost. Hierdoor zijn de kiezen scheef gaan staan met een ontsteking van het kaakbot als gevolg. Dat is de rare botgroei aan de onderkaak van het konijn.


Uiteindelijk is het belangrijk om een konijn gebalanceerd te voeren: voornamelijk hooi, groenten en evt. zelfgeknipt gras. Brokken mogen wel gegeven worden, maar wel beperkt. Hooi en groenten zorgen voor de vezels voor de spijsvertering en voor het goed afslijten van de tanden en kiezen. Wij hebben lijsten met verschillende groenten die geschikt zijn voor het konijn. Heeft u twijfels over de voeding van uw konijn, neem dan contact met ons op.


DierenDokters Voorburg, Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg, tel. 070-387 2222. www.dierendokters.com.
 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant