Ondernemersfonds zonder V.d. Wolk

Actueel 730 keer gelezen

Voorburg - Dat de in opspraak geraakte voorzitter van de het nieuw op te richten ondernemersfonds voor het Oude Centrum van Voorburg inmiddels is afgetreden weerhoudt de fractie van Gemeentebelangen er niet van het onderwerp aan de kaak te stellen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 17 december. Raadslid Walter Rosbenders vindt dat de wethouder van economie, Peter van Ostaijen, het Oude Centrum had kunnen behoeden voor deze negatieve publiciteit. In een uitzending bij de VPRO en een publicatie in de Telegraaf kwam naar voren dat de beoogd voorzitter van het ondernemersfonds, Joep van der Wolk, in opspraak is geraakt.

Door Inge Koot

"Al geruime tijd was de wethouder hiervan op de hoogte", meldt Rosbenders. "U had deze informatie maar heeft er niets mee gedaan." Op vragen van Gemeentebelangen waarom hij de mail die hij twee maanden geleden had ontvangen heeft genegeerd, antwoordt de wethouder dat de mail de kenmerken van spam had.

"De mail had als onderwerp ‘Rijk worden van het goede doel'. Er stond geen adres in en geen telefoonnummer. Ook werd er niet verwezen naar de ondernemersvereniging. Op grond daarvan heb ik besloten er niets mee te doen." Rosbenders kan niet anders dan zich neerleggen bij deze woorden. De overige raadsleden nemen genoegen met het aftreden van Van der Wolk en besteden er tijdens de raadsvergadering geen aandacht meer aan.

Goede doelen
Volgens VPRO onderzoeksprogramma Argos zou Joep van der Wolk, als directeur van het UHOC (United Organisations Healthcare), leiding hebben gegeven aan een organisatie die weliswaar de fondsenwerving voor een aantal goede doelen verzorgde, maar tevens grote bedragen aan directie- en consultatiekosten rekende.

Dit zou ten koste gaan van het geld dat zou moeten worden besteed aan wetenschappelijk onderzoek voor goede doelen als de Stichting Fonds voor het Hart, Stichting Nationaal Fonds Tegen Kanker, Stichting Preventie Diabetes en de Artrose en Reuma Stichting. Bovendien rekende de UHOC jaarlijks 60.000 euro per organisatie voor marketingadviezen, waarvan betreffende organisaties weinig terugzagen, aldus Argos. Toen dit naar buiten kwam besloot Van der Wolk zijn voorzitterschap van het ondernemersfonds neer te leggen.

Fonds belangrijk
Het ondernemersfonds gaat nu zoals gepland per 1 januari van start nu de raad heeft ingestemd met het voorstel. Dit tot grote vreugde van Wang Choy, voorzitter van de ondernemersvereniging Oud Voorburg. Hij benadrukte tijdens de vergadering het belang van het nieuwe ondernemersfonds voor het Oude Centrum.

Met het instellen van het ondernemersfonds wordt de ondernemersvereniging opgeheven. Een ondernemersfonds is een stimuleringsfonds, opgericht door en voor ondernemers, om gezamenlijke activiteiten te bekostigen. De bijdrage per ondernemer wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van het pand waarin de onderneming is gevestigd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant