Arjan Weber en Oscar Westerhof vormen samen met Arne Peter Kinds (niet op de foto) het directieteam van Symphony, een expertisecentrum van Ciran Revalidatie in het Forepark (foto: Inge Koot).
Arjan Weber en Oscar Westerhof vormen samen met Arne Peter Kinds (niet op de foto) het directieteam van Symphony, een expertisecentrum van Ciran Revalidatie in het Forepark (foto: Inge Koot).

Symphony leert patiënt gezond zijn

Actueel 1.264 keer gelezen

Forepark - Je hebt al jaren pijnklachten waardoor je langere tijd niet kan werken of thuis moeilijk kan functioneren. Of je bent hersteld van kanker maar blijft maar zo moe waardoor deelname aan het arbeidsproces niet wil lukken. Dit zijn een paar voorbeelden van patiënten die baat hebben bij het revalidatietraject van Ciran. Functioneren en participeren in de maatschappij zijn de doelstellingen die de patiënt samen met de revalidatiearts stelt. Arjan Weber vormt samen met Oscar Westerhof en Arne Peter Kinds het directieteam van Symphony, een gecertificeerd Ciran expertise centrum met vestigingen in Den Haag (Forepark) en in Utrecht.

"Patiënten met complexe klachten, zoals chronische pijn, vermoeidheid en onzekerheid komen bij ons terecht. De patiënt volgt een poliklinisch multidisciplinair revalidatie traject dat vergoed wordt uit de basisverzekering", vertelt Arjan Weber.

"De patiënt moet voldoen aan bepaalde criteria. Zo moeten de klachten langer dan 3 maanden bestaan, de patiënt moet eerder behandeld zijn voor deze klachten, waarbij de klachten niet of nauwelijks zijn afgenomen, en de patiënt moet tussen de 17 en 67 jaar oud zijn."

Voldoet de patiënt aan deze criteria dan kan het onderzoekstraject starten. Na het invullen van meerdere vragenlijsten, fysieke testen, fysiotherapeutische onderzoeken en een psychologisch onderzoek stelt de revalidatiearts een behandelplan op. Ciran maakt in haar behandeling gebruik van een gecombineerde aanpak van revalidatie en terugkeren in de maatschappij.

Tijdens de behandeling komen lichaam, hart, geest en omgeving ruimschoots aan bod. Naast de revalidatiearts en de arts arbeid en gezondheid, zijn fysiotherapeuten, psychologen en bewegingsdeskundigen bij de revalidatie betrokken.

Alle professionals volgen na hun reguliere opleiding een specifiek voor het Ciran concept ontwikkeld opleidingsprogramma. "De patiënt leert bij ons zijn gezondheid en gedrag zelf te managen. Fysieke beperkingen hoeven daarbij geen beperking te zijn. Dat noemen wij de kunst van gezond zijn."

Het behandeltraject duurt altijd 16 weken. Het aantal uren binnen deze periode varieert maar ligt over het algemeen tussen de 80 en 150 uur. "Samen met de patiënt worden zijn doelen bepaald en ook vastgelegd. Deze doelen willen wij binnen 8 weken bereiken. In de tweede 8 weken wordt er gewerkt aan de duurzaamheid. Wij werken heel gericht naar een vooraf bepaald resultaat waarbij het er om gaat dat iemand weer functioneert en weer meedoet in de maatschappij.

Via een professioneel elektronisch patiënten dossier, een nulmeting en meetmomenten na 8 en 16 weken wordt de patiënt heel goed in de gaten gehouden door de revalidatiearts. Volgens het Ciran-concept is de patiënt zelf verantwoordelijk en maakt daarom ook deel uit van het behandelteam. De patiënt heeft volledige toegang tot zijn of haar patiënten dossier.


Na afloop van de behandeling ervaart 80% van de patiënten een afname van de klachten en een aanzienlijke verbetering van de gezondheid. Van patiënten met betaald werk zit 80% thuis bij aanvang van de behandeling. Na de behandeling is 90% van hen weer aan het werk.

Het Ciran revalidatieconcept wordt uitgevoerd in een landelijk netwerk van twintig Ciran Expertisecentra. Symphony heeft twee expertise centra, een in Utrecht en een in Den Haag. Symphony bevindt zich aan de Wolga 9B, 1e etage, en is bereikbaar via 070 - 799 0050 of info@symphony.nl.

Even binnenlopen of bellen voor een eerste kennismaking is altijd mogelijk. Voor de revalidatiebehandeling is een verwijzing nodig van huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Meer informatie op: www.ciran.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant