De balkons aan ondermeer de Burg. Velthuijsenlaan zijn niet veilig.
De balkons aan ondermeer de Burg. Velthuijsenlaan zijn niet veilig.

Vidomes gaat balkons flats verstevigen

Actueel 85 keer gelezen

In 8 flats in Leidschendam-Voorburg heeft woningcorporatie Vidomes geconstateerd dat de balkons aan de achterzijde niet aan de huidige veiligheidsnorm voldoen. Dit blijkt uit de resultaten van voorlopig onderzoek.

Vidomes wil geen enkel risico nemen. Daarom mogen de bewoners van de in totaal 380 woningen niet op hun balkon komen tot er aanvullende maatregelen genomen zijn. De bewoners van de betrokken woningen zijn inmiddels geïnformeerd. Algemeen directeur Carla van de Wiel heeft hen tijdens een tweetal bewonersbijeenkomsten bijgepraat over de laatste stand van zaken. Van de Wiel: "Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom hebben wij persoonlijk een brief bij bewoners gebracht en ze mondeling uitgenodigd voor de bijeenkomst. Ter plekke is de balkondeur gemarkeerd, zodat bewoners weten dat ze niet op de balkons mogen komen. Bij bewoners die wij niet thuis aantroffen, hebben we de brief op hun voordeur geplakt.."

Aanwezig bij de flats
Collega's van Vidomes lopen de komende periode veel rond bij de complexen om vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn er dagelijks meerdere inloopspreekuren georganiseerd. Ook de website houdt Vidomes up to date met veelgestelde vragen en antwoorden, en andere relevante informatie. Vidomes laat de balkons van deze woningen zo snel mogelijk verstevigen. Op dit moment worden berekeningen uitgevoerd om te bepalen hoe zwaar deze ondersteuning moet zijn. Zodra de uitkomst hiervan bekend is, worden alle balkons met stempels ondersteund (gestut). Naar verwachting start Vidomes volgende week met het stutten. Dit proces neemt enkele weken in beslag. Dan kunnen bewoners weer veilig op hun balkon.

Niet op balkon!
Carla van de Wiel benadrukte tijdens de bewonersbijeenkomsten verschillende keren het belang van veiligheid. "Komt u niet op uw balkon tot het moment dat wij de balkons verstevigd hebben!", was daarbij haar belangrijkste boodschap. Met respect voor de eigen verantwoordelijkheid van haar huurders heeft de corporatie verschillende maatregelen genomen om huurders van hun balkon af te houden. Als gezegd, zodra de balkons gestut zijn met stempels - naar verwachting over een paar weken - kunnen huurders veilig hun balkon weer betreden. Inmiddels heeft Vidomes opdracht gegeven aan een externe partij om met een structurele oplossing te komen. Zodra hier meer over bekend is, worden de bewoners hierover geïnformeerd. Het betreft in Voorburg de flatwoningen Von Geusaustraat 2- 8, 10 – 68, 80 – 128, 140 – 188 en 196 – 220. In Leidschendam gaat het om de Burg. van Duyvendijklaan 2 – 120, en Burg. Velthuijsenlaan 121 – 329 en 122 – 330.

Uit de krant