Jan Luiten krijgt de  onderscheiding opgespeld (foto: PR).
Jan Luiten krijgt de onderscheiding opgespeld (foto: PR).

Jan Luiten koninklijk onderscheiden

Actueel 607 keer gelezen

Stompwijk - Destijds nam de heer Luiten het initiatief om de verschillende sportverenigingen; Stompwijkse Boys, Gyversto en HVS te laten fuseren en samen te brengen onder één naam en op één locatie. Door zijn inzet en enthousiasme is het gelukt om de verschillende verenigingen en culturen bij elkaar te brengen in één omnivereniging.

De heer Luiten was woordvoerder naar de gemeente om in nauwe samenwerking één locatie te creëren. Er kwam één sportpark met meerdere velden en een sporthal. Aangezien er niet voldoende financiële middelen beschikbaar waren, heeft dhr. Luiten diverse initiatieven ontwikkeld en uitgewerkt om door veel vrijwilligerswerk en sponsorgelden een kantine te kunnen bouwen. Later heeft hij zich ingezet om een kunstgrasveld op het sportpark te kunnen realiseren.

Dhr. Luiten was voorzitter in de periode van 1999-2003 van de stichting Restauratie Heilige Sint Laurentiuskerk in Stompwijk, die door achterstallig onderhoud toe was aan restauratie. De stichting heeft samen met vele vrijwilligers creatieve ideeën ontwikkeld, concerten georganiseerd en andere geldinzamelingsactie gehouden om ervoor te zorgen dat de kerk weer vele haren zijn functie als baken in de dorpskern kan vervullen. Sinds 2009 is dhr. Luiten voorzitter van de Stichting Sportpark de Meerhorst in Stompwijk. De gemeente heeft er actief naar gestreefd het beheer van de sportparken over te dragen naar de gebruikers. Zo zijn er diverse stichtingen in het leven geroepen om de belangen van het sportcomplex naar de gemeente en andere instanties te behartigen. Door de inzet van veel vrijwilligers is de stichting in staat gebleken om de wegbezuinigde taken zelfstandig over te nemen. Een verstandige en ervaren voorzitter is in zo'n situatie van groot belang. Begin jaren 70 was dhr. Luiten één van de mede oprichters van carnavalsvereniging De Gaanders. Van 1980-1994 was hij voorzitter van De Gaanders. Ruim 32 jaar gaf dhr. Luiten hieraan leiding aan het legioen der Oud Prinsen.

Dhr. Luiten heeft zich een bekwaam bestuurder en een enthousiast vrijwilliger getoond, die zich gedurende vele jaren heeft ingezet voor de Stompwijkse gemeenschap en daarmee voor de samenleving. Hij heeft in al die jaren een grote maatschappelijke betrokkenheid getoond en door zijn niet aflatende inzet zijn vele voorzieningen tot stand gekomen, die voor Stompwijk van grote waarde zijn. Daarmee is dhr. Luiten ook een voorbeeld voor anderen. Daarom heeft Zijne Majesteit de koning, dhr. Luiten, op voordracht van Zijn Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij Koninklijk besluit, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant