De Pallas' boszanger laat zich in Voorburg mooi bewonderen (foto: Caroline Walta - www.haagsevogels.nl).
De Pallas' boszanger laat zich in Voorburg mooi bewonderen (foto: Caroline Walta - www.haagsevogels.nl).

Vreemde vogel in Voorburg

Actueel 292 keer gelezen

Voorburg - Als de Voorburgse vogelkijker August van Rijn_ zondag op pad gaat, doet hij een bijzondere ontdekking. Op steenworp afstand van zijn huis ziet hij een vogel die normaal gesproken niet in Nederland voorkomt: een Pallas boszanger.

Deze kleine zangvogel is op zijn reis uit het overwinteringsgebied in Azië uit koers geraakt. Hij broedt namelijk in de Siberische taiga. Bij ons zal de vogel geen partner vinden, maar hij kan voorlopig prima overleven. Hij is beland in de groenstrook langs de Nicolaas Beetslaan met dicht struikgewas als beschutting tegen weer, wind en vijanden (roofvogels, katten).

Verder is er voldoende voedsel in de vorm van insecten. U kunt de vogel herkennen aan het kleine formaat, het is familie van het goudhaantje. Het verenkleed kent veel strepen, geel van kleur: twee op de vleugel en drie op het hoofd (aan iedere zijde een oogstreep en een evenwijdige lijn op de kruin). Het lichaam is groenbruin en de buik is wit.

Niet kappen
Veel vogelaars zijn al een kijkje gaan nemen. Ze hebben de vogel zien fladderen, foerageren (eten zoeken) en horen zingen. Het diertje vliegt heen en weer op het terrein van de volkstuinen langs het spoor. Deze plek moet binnenkort plaatsmaken voor de aanleg van een waterberging, maar de heg die zo belangrijk is voor het aanwezige natuurleven blijft staan dankzij de inzet van o.a. de Haagse Vogelbescherming.

Deze vereniging spant zich al 90 jaar in voor behoud van groen in onze regio (www.haagsevogels.nl) . Hierdoor is ondermeer één van de laatste huismussenvolken van Voorburg van de ondergang gered. Nu is het dus ook een toevluchtsoord voor deze verdwaalde vogel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant