Annie van der Lans in 'haar' Venestraat (foto/tekst: Dick Janssen).
Annie van der Lans in 'haar' Venestraat (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is... Annie van der Lans?

Actueel 410 keer gelezen

In Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen wonen veel mensen met een verhaal.Onbekenden, maar ook mensen die min of meer bekend zijn van de een of andere organisatie, of club. Wie zijn die mensen, wat doen zij precies en wat beweegt hen. In Het Krantje regelmatig een interview met een inwoner die wat te vertellen heeft. Tips en reacties naar dick@telstar-uitgeverij.nl.

Annie van der Lans is bijna 83 en heeft intussen al tienduizenden koppen koffie gezet. Ze schenkt koffie (en thee) op woensdagochtend tijdens de dagopvang van het Rode Kruis in het vernieuwde dienstencentrum Duivenvoorde en doet daar spelletjes met de gasten. En op maandagmiddag is ze vrijwilligster bij WZH Schoorwijck. Op woensdagavond is ze weer te vinden achter de bar in Ons Tolhuis bij de dartclub. Daarnaast is ze regelmatig gastvrouw bij radio Midvliet. Zelfs voor de stratenmakers die momenteel bij haar voor de deur bezig zijn zet zij 's morgens vroeg twee thermosflessen koffie klaar. "Dat maken ze niet vaak meer mee, vertelden zij mij", zegt Annie.

Straatvereniging Venestraat
Annie werd geboren in de Venestraat in Leidschendam en woont al 77 jaar op nr. 93. "En daar ga ik ook nooit meer weg. Ik woon hier heerlijk." Al in 1947, vlak na de oorlog, werd een buurtvereniging in het leven geroepen en vanaf 1959 werd de straat ook altijd versierd met Koninginnedag. Maar eigenlijk pas in 1984 werd de Straatvereniging opgericht en een paar jaar later werd voor het eerst de grote vrijmarkt op Koninginnedag georganiseerd. Die vrijmarkt wordt jaarlijks door duizenden belangstellenden en kraamhouders bezocht.

Vlaggetjes en klompjes
Annie is 13 jaar lang voorzitter van de straatvereniging geweest. "Wij naaiden zelf de vlaggetjes die in de hele straat van voor naar achter werden opgehangen en zorgden ook voor klompjes met een plantje en een oranje vlaggetje", vertelt Annie. "Die werden echter telkens gestolen en/of in de Vliet gegooid. Zelf heb ik er nog wel eentje die ik ophang, maar je zult er nu niet veel meer zien." Twee jaar geleden is Annie opgehouden met de meeste van haar bezigheden voor de straatvereniging. Helemaal afscheid heeft ze echter niet genomen. "Ben een beetje op de achtergrond actief. Ze kunnen altijd een beroep op me doen als er vlaggetjes gerepareerd moeten worden."

Vrijmarkt gaat gewoon door
De vrijmarkt in de Venestraat gaat dit jaar gewoon weer door. Annie: "We hebben gelukkig veel bedrijven en bewoners die ons sponsoren. En we organiseren op 24 april een bingo in Ons Tolhuis, waarvan de opbrengst naar de organisatie van de vrijmarkt in de Venestraat gaat. Ik draai persoonlijk de balletjes." Tijdens de vrijmarkt wordt de muziek verzorgd door Annie's kleinzoon. Naast de vele kraampjes staan er ook een paar luchtkussens voor de kleintjes. Er is echter nog wel een bedreiging voor het feest, want op dit moment ligt een groot deel van de Venestraat open. "Ze moeten wel opschieten", vindt Annie. "De straat ligt nog open en dat krijgen ze nooit op tijd af. Dus waarschijnlijk gaan ze daar nog van die rijplaten neerleggen".

Rode Kruis
Annie is ook al zo'n 33 jaar actief bij het Rode Kruis. Ze heeft 30 jaar EHBO gedaan bij de voetbalverenigingen SEV en RKAVV en bij allerlei activiteiten en evenementen. Daar stopte zij echter mee toen zij 80 werd. Verder ging ze altijd mee als begeleider met boot- en bustochtjes van het Rode Kruis en ging ze zelfs 18 keer een week lang mee met de Rode Kruis-boottocht van de Henry Dunant met chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Nog altijd gaat ze regelmatig wandelen met ouderen, doet ze spelletjes met hen en voorziet ze hen van een kop koffie of thee.

Reünie
Met Koningsdag is Annie zeker zeker te vinden in de Venestraat. "Het is net een reünie; je komt ieder jaar weer allerlei bekenden tegen die je het hele jaar niet gezien hebt." En Annie levert toch weer haar bijdrage. De EHBO-post staat bij haar voor de deur opgesteld en uiteraard zorgt zij voor vrijwilligers voor een bak koffie en, speciaal voor Koningsdag, een paar oranje tompouces!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant