Ab Smit (foto/tekst: Dick Janssen).
Ab Smit (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Ab Smit?

Actueel 616 keer gelezen

Voorburg - Het cultureel seizoen is nu afgelopen, maar er wordt al weer hard gewerkt aan de start van het nieuwe seizoen. De aftrap daarvan is traditioneel het Cultureel Zomerfestival dat in Voorburg in winkelcentrum Julianabaan wordt georganiseerd. De grote man achter dit festival is Ab Smit.

Ab is een geboren Voorburger. Hij woonde eerst 31 jaar aan de Van Arembergelaan, toen aan de Spinozalaan, trouwde en ging 19 jaar geleden aan de Hendrik van Boeijenlaan wonen. "Grappig is dat best wel", lacht hij. "Ik vond het aanvankelijk niets, die nieuwbouw hier, die melkpakken. Maar later begon ik de architectuur wel apart te vinden. En nu woon ik hier al 19 jaar met veel plezier. Je wordt 's morgens heerlijk wakker van de fluitende vogeltjes."

Smit kreeg de cultuur met de paplepel ingegoten. "Mijn ouders waren al actief op het gebied van cultuur. Zij zongen beiden bij de VOV en ik werd meegenomen naar de opera, de schouwburg, de film, enz. Zij hebben dus de zaadjes geplant. En ik vind nog steeds alles leuk, op ballet na. Ga nog regelmatig overal naar de opera en operette, musicals, toneel en cabaret."

Inmiddels is Ab al zo'n 35 jaar actief bij Theater De Tobbe, dat nu Theater Ludens heet. "Tussendoor ook nog even tijdje bij Camuz geweest, maar nu toch weer terug bij Ludens." Ab deed vooral de techniek. "Zeker toen De Tobbe nog in het oude zwembad zat, was dat heel apart. Zat ik boven in een cabine waar ik met een ladder heen moest klimmen. En halverwege de voorstelling moest ik soms allerlei kabeltjes ompluggen. Dat was een leuke tijd. Ook vanwege het contact met aankomende artiesten toen, zoals Youp van 't Hek, Harry Jekkers, Hans Liberg, Joost Prinsen en Fons Jansen. Daar kon je echt leuk mee praten." Toen de techniek wat ingewikkelder werd, is Ab zich meer met de PR gaan bezighouden.

Ab is 25 jaar leerkracht geweest op de Delflandschool aan de Prinses Mariannelaan in Voorburg, waarvan 10 jaar directeur. Daarna was hij nog 16 jaar docent op de Nicolaas Beetsschool in Rijswijk. Hoewel Ab en zijn vrouw zelf geen kinderen hebben, zijn zij door hun werk in het onderwijs altijd door kinderen omringd geweest. En nog steeds is Ab graag in de weer met kinderen. Op dit moment regisseert hij bijvoorbeeld de afscheidsmusical van groep 8 van zijn oude Nicolaas Beetsschool. Die wordt op 7 juli uitgevoerd in Theater Ludens in Voorburg. "Daar ben ik op dit moment bijna elke dag wel mee bezig: niet alleen met de kinderen en het stuk, maar ook met decor, kleding enz."

Zomerfestival
Zo'n 16 jaar geleden was Ab de initiatiefnemer voor het Cultureel Zomerfestival op de laatste zaterdag van augustus in winkelcentrum De Julianabaan. "Er is zoveel te doen en zóveel talent in Leidschendam-Voorburg; ik vond gewoon dat er een soort uitmarkt moest komen", is de Voorburger van mening. Het festival is echt een beetje zijn kindje. Begonnen met een paar kraampjes van de theaters en een bescheiden programma, is het uitgegroeid tot en evenement waar, behalve de theaters en de bibliotheek, veel verenigingen en organisaties zich presenteren, bands optreden en demonstraties worden gegeven. "En het groeit nog steeds", verwacht Ab. "Vorig jaar had ik 53 stands en ik zit nu al op de 49."

De steun van winkelcentrum Julianabaan en enkele fondsen maken het festival dit jaar (op 29 augustus)ook weer mogelijk. Smit is wel blij met de locatie. "Het leuke daarvan is dat mensen, die normaal misschien niet naar een dergelijke markt komen, er nu tijdens het winkelen automatisch kennis mee maken." Dit jaar is het festival met name gericht op jong talent. Ab kijkt al uit naar het optreden van de vier popkoren. "Die verzorgen een gezamenlijke 'grand finale', waar ik heel hoge verwachtingen van heb", geeft hij aan.

Het gesprek is ten einde en Ab neemt haastig afscheid. Hij moet direct weer door naar school voor een repetitie van de afscheidsmusical met groep 8.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant