De VVD vraagt zich af hoeveel kliko's mensen straks moeten stallen (archieffoto Avalex).
De VVD vraagt zich af hoeveel kliko's mensen straks moeten stallen (archieffoto Avalex).

Zorgen om nieuw afvalbeleid

Actueel 123 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het college heeft gekozen voor een belangrijke wijziging in het afvalbeleid. Het nieuwe afvalbeleid is gericht op het geheel nieuwe systeem: 'Omgekeerd inzamelen'. Dit komt er op neer dat inwoners thuis al hun vuil dienen te gaan scheiden in diverse categorieën.

Oppositiepartij VVD, bij monde van Louise Kortman, zegt verrast te zijn door dit persbericht van het college. "De klankbordgroep van inwoners heeft het belang aangegeven om het serviceniveau hoog te houden en extra aandacht te besteden aan het inzamelen van afval bij hoogbouw. Ondanks de resultaten uit de klankbordgroep en de gemeentelijke werkgroep wordt nu gekozen voor dit nieuwe systeem. Het lijkt erop dat deze conclusies nu aan de kant worden geschoven." Volgens VVD-raadslid Kortman zijn er diverse varianten mogelijk om een hoger scheidingspercentage te bereiken met een hoger service niveau. "Voor de VVD betekent dit in elk geval niet dat inwoners een heel vuilnisbakken arsenaal voor hun voordeur moeten gaan krijgen."

"Dit nieuwe afvalbeleid vraagt veel van de inwoners", vervolgt Kortman. "Vooral van ouderen en mensen die wonen in hoogbouw. In de werkgroep is maanden gesproken over diverse varianten. Er leven nog veel vragen. Moeten mensen straks met hun vuilnis over straat slepen, hoeveel kliko's moeten ze stallen, waar komen de stortpunten en waar blijft de service? Op deze vragen is geen antwoord gegeven." Leidschendam-Voorburg is een stedelijk gebied met meer hoogbouw dan laagbouw. Het percentage ouderen is hoog. Volgens het college moet er flink geïnvesteerd worden in voorlichting teneinde het systeem te laten werken. Louise Kortman is daar sceptisch over: "Door voorlichting alleen verandert de situatie van hoogbouw of ouderen niet. Wanneer hoogbouw en ouderen een constant hoge factor zijn kan het beter zijn om andere keuzes te maken"

"Het college belooft een voordeel in de afvalheffing, er is echter ook een forse investering in de voorlichting van het nieuwe systeem en in verhoging van de transitiekosten nodig", denkt Kortman. "Er zal meer personeel nodig zijn, waardoor het niet moeilijk is om deze kosten inzichtelijk te maken. Ook deze rekening komt uiteindelijk bij de inwoners terecht. Verder hoor ik mensen al vragen hoe vaak de vuilnisbak nog wordt opgehaald en komt er op iedere hoek van de straat een afvalverzamelplaats? Niemand wil die voor de deur en dit betekent dus dat mensen verder moeten lopen met hun vuilniszak. Voor de VVD is het van belang dat de woonkwaliteit niet onaanvaardbaar wordt aangetast. Inwoners zijn verrast en ongerust door deze berichtgeving. Bij een nieuw systeem hoort iedereen betrokken te worden en de reacties dienen serieus te worden genomen. Dit doe je niet op het moment dat iedereen op vakantie is", is Kortman van mening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant