De betreffende bomen (foto: Dick Janssen).
De betreffende bomen (foto: Dick Janssen).

Drietal bomen neemt licht en uitzicht weg

Actueel 269 keer gelezen

Leidschendam - Heerlijk zonnig weer, je zit op het balkon, maar een groot deel van het licht en het uitzicht wordt weggenomen door een drietal hoge bomen ter hoogte van jouw balkon en woonkamer. Daarmee heeft een aantal bewoners van de Dokter Van Ledestraat in Leidschendam te maken.

Huismeester Henk Maas neemt namens de Vereniging van Eigenaren contact op met de redactie van Het Krantje: "Mijn vrouw en ik worden hier zó vaak over aangesproken, dat we er soms knettergek van worden. Vandaar dat ik maar eens kijk of ik er op deze manier wat aandacht voor kan vragen. Hij begint te vertellen: "Toen de woningen in deze flat werden opgeleverd en de mensen hier kwamen komen, had je hier gewoon vrij uitzicht en licht. Voor het eerste deel van het gebouw staan veel lagere bomen die geen overlast veroorzaken, maar de gemeente heeft voor het achterste deel drie jonge bomen aangeplant, die binnen achtenhalf jaar zijn uitgegroeid tot bomen van ruim 25 meter hoog." Het gaat om smalle populieren. Maas schat in dat de bewoners van ongeveer 45 appartementen hier last van hebben. "Het gaat nog ongeveer tot en met de zevende woonlaag, maar die bomen groeien zó hard, dat de hoger gelegen verdiepingen er waarschijnlijk ook last van krijgen. Bovendien groeien de bomen ook in de breedte en wordt het bladerdek steeds dichter."

Sommige bewoners hebben hun woning juist gekocht vanwege het uitzicht; bijna tot Zoetermeer aan toe. "Kijk je ziet hier op de noordoostkant, dus veel zon heb je hier sowieso al niet, maar die bomen nemen nog eens extra veel licht weg, plus het uitzicht", aldus Maas. De familie Buis is bewoner van een van de woningen, waarvan het licht en het uitzicht zeer worden beperkt door de bomen. "Kun je er geen wegenzout bij gooien of een paar gaten in boren?", zegt de heer Buis voor de grap. "Bij veel wind maken die bomen bovendien ook behoorlijk wat lawaai", is zijn extra klacht. "Er blijft bovendien voldoende groen aan de overkant over, als die bomen weg zouden zijn." Bewoner Henk Zuur is wat minder radicaal. "Maar ik zou het niet erg vinden als die bomen zouden omwaaien."

De huismeester en mw. Buis vertellen dat er al eens iemand van de gemeente is komen kijken. Die zou hebben gezegd dat er wellicht een verkeerde soort boom is geplant, maar dat daar niets aan gedaan zou worden. Dat er een verkeerde boom geplant zou zijn, bestrijdt gemeentewoordvoerder Ben van Vliet echter. Voor zover hem bekend zou niemand van de gemeente zich in die zin hebben uitgelaten. Wel is er bij de gemeente één klacht ingediend over de bomen. "Maar het betreft gezonde bomen en die gaan wij niet zomaar weghalen", geeft hij aan. "Zeker niet alleen maar omdat deze alleen het uitzicht ontnemen."

Het uitzicht (foto: Dick Janssen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant