Mieke Noya (links) en Ineke Janssen van Home-Start. (foto: Inge Koot).
Mieke Noya (links) en Ineke Janssen van Home-Start. (foto: Inge Koot).

Een ervaren ouder als maatje voor een jong gezin

Actueel 558 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Home-Start biedt praktische ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen. Een vrijwilliger gaat een dagdeel per week op bezoek bij een gezin dat wat extra aandacht kan gebruiken. Ineke Janssen is zo'n vrijwilliger. Sinds oktober 2014 bezoekt zij gezinnen in Leidschendam-Voorburg en ondersteunt hen waar mogelijk.

Door Inge Koot

Home-Start bestaat ruim twintig jaar in Nederland, en is sinds oktober 2013 ook gevestigd in Leidschendam-Voorburg. Mieke Noya is de coördinator in deze gemeente. "De vrijwilliger ondersteunt de ouder(s) zodanig dat zij weer zelfstandig verder kan. De vrijwilliger is in het gezin aanwezig als de ouder er ook is", vertelt Mieke. "Wij bieden geen professionele hulp. Door in een vroegtijdig stadium hulp te bieden, voorkom je vaak dat een gezin in een langdurig (zorg)traject terecht komt dat veel zorg, aandacht, tijd en geld kost."

De vrijwilliger van Home-Start komt één dagdeel per week in het gezin tot maximaal een jaar. De vrijwilliger begeleidt de ouder in de opvoeding van de kinderen, als het voor de ouder een beetje teveel is en zij ontlast wil worden of bijvoorbeeld als een ouder weinig contacten heeft omdat ze net in Nederland is komen wonen. De vrijwilliger is als een maatje voor de ouder. Ineke Janssen heeft haar hele leven gewerkt. Toen zij op haar 65ste met pensioen ging, heeft zij haar moeder en schoonmoeder en niet veel later ook voor haar echtgenoot tot hun overlijden verzorgd . "Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen, maar na deze zware periode zocht ik het niet in de ouderenzorg. Toen las ik de oproep van Home-Start. Dat sprak mij gelijk aan", aldus Ineke.

Vrijwilligers bij Home-Start zijn allemaal zelf ouder of opvoeder en willen deze ervaring graag delen. Voordat zij aan de slag gaan, moeten zij de voorbereidingstraining volgen. Ineke werd eerst geplaatst bij een alleenstaande moeder met een dochtertje van drie jaar dat nog nauwelijks sprak en weinig contact maakte met andere kinderen en leden van het gezin. "Het gezin is in overleg met de ouders aangemeld door het consultatiebureau", vertelt Mieke. Ook melden gezinnen zichzelf aan. Het zijn gezinnen waarbij het niet zo goed gaat als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden, familie of omgeving, problemen op het werk of financieel. Voor deze gezinnen is het een opluchting als er iemand naar ze luistert en een handje helpt met de kinderen en het regelen van praktische zaken. Een vrijwilliger van Home-Start biedt dan een steuntje in de rug."

Bij het gezin waar Ineke vorig jaar terecht kwam heeft zij veel ondernomen met het dochtertje om de moeder enigszins te ontlasten. "Maar regelmatig betrok ik de moeder erbij als ik met het kind speelde of voorlas. Zij is 8 maanden als vrijwilliger bij het gezin geweest en heeft genoten van de ontwikkeling, die zij bij dochter én moeder waarnam. "In het begin wilde de moeder niets, maar later ging ze zelf dingen ondernemen. Dat is zo mooi om te zien", aldus een enthousiaste Ineke. Het gezin waar Ineke vervolgens in terecht kwam vroeg een hele andere benadering en werkwijze. "Dit is een groot gezin met kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 8 jaar. Een druk gezin vraagt veel van de ouders. Met Ineke is er meer tijd om te spelen met de kinderen en iets extra te doen. Een gezellige middag geeft moeder weer energie om de drukke week beter aan te kunnen.

Home-Start coördinator Mieke Noya wil in september weer van start met het opleiden van een nieuwe groep vrijwilligers. Een cursus van vijf dagdelen bereidt de vrijwilligers voor op het aanbieden van ondersteuning. Regelmatig ontmoeten de vrijwilligers elkaar tijdens themabijeenkomsten. Met de komst van nieuwe vrijwilligers is er ook weer ruimte voor nieuwe gezinnen die hulp kunnen gebruiken. Mieke: "Wat de reden ook is waarom een gezin om hulp vraagt, het is nooit raar. Het geeft alleen maar aan dat de ouder geeft om het gezin en de situatie waarin zij zich bevinden willen verbeteren."

Informatie, vragen en aanmeldingen via tel. 06 23099190 of 070 317 2730 of home-startlv@jgzzhw.nl. Meer informatie op www.home-start.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant