Sandra van der Waart aan het werk in haar atelier (foto: PR).
Sandra van der Waart aan het werk in haar atelier (foto: PR).

Kunst&Ambacht op Open Monumentendag

Actueel 140 keer gelezen

Voorburg - Tijdens Open Monumentendag op 12 september geeft glazenier Sandra van der Waart in de St. Martinuskerk aan het Oosteinde in Voorburg demonstraties glas in lood. Bovendien toont zij enkele van haar unieke werkstukken – waaronder gebrandschilderd glas - en via computerpresentaties laat zij zien hoe zij – creatief en technisch - 'van ontwerp tot resultaat' te werk gaat.

Ze werkt graag in opdracht voor klanten die nieuw glas in lood in hun huis willen of die het bestaande glas in lood willen laten restaureren. Om tot het mooiste resultaat te komen onderzoekt ze de stijl van het huis, adviseert en bespreekt de wensen met de klant. Ze heeft voor haar klanten tal van boeken waarin honderden stijlen en vormen helpen om tot ideeënvorming te komen.

En ze creëert als kunstenaar veel vrij werk. Tijdens haar studie kwam ze er al snel achter dat ze graag kennis overdraagt. Vandaar dat ze al vele jaren cursussen glas in lood geeft, waar tal van cursisten dankbaar gebruik van maken.

Van bankemployee naar glazenier
Haar loopbaan verliep niet langs de gebaande paden. Want wie schets onze verbazing, dat Sandra zo'n tien jaar geleden nog fulltime bankemployee was. Hoe kom je dan op het idee om glazenier te worden? "Ik vond mijn inspiratie in mijn eigen huis dat ik als eerste 'glas in lood project' aanpakte. En bij die bank", aldus Sandra, "met name in het prachtige bankgebouw waar ik werkte; fraaie houten trappen met veel gedraaid hout, veel marmer, lichte, grote ruimtes en glas in lood ramen".

"Dat is wat ik wil", dacht zij en ze gooide het roer om. Ze schreef zich in bij de Brusselse Academie Voor Schone Kunsten waar zij 'conservatie en restauratietechniek' studeerde. En nu werkt ze al weer tien jaar in haar glasatelier Refraction met het inspirerende materiaal glas en lood.

Creativiteit
"Glas heeft honderden structuren en kleuren", legt Sandra uit. "Bij een restauratieproject is het dan ook erg belangrijk om goed onderzoek te doen om de juiste kleur en de structuur te bepalen. De basis leer je dan wel op de academie, maar in de praktijk doet zich altijd iets voor, waarmee ik m'n creativiteit kan waarmaken", aldus Sandra.

Ze laat en passant nog even een Keltisch object van zo'n m2 zien, dat ze van een plaatje van 3 x 3 cm als voorbeeld maakte. "Als vrij werk, want daarmee kan ik m'n creativiteit helemaal de vrije loop laten", vertelt ze enthousiast.

Laat u op 12 september verrassen door Sandra van der Waart en breng tijdens de Open Monumentendag een bezoekje aan de St. Martinuskerk. We weten zeker dat u geïnspireerd zult raken door haar vakmanschap en enthousiasme. En…. misschien is zo'n cursus ook wel iets voor u?!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant