Het bestuur van Wijzelf Vlietsaam bestaat uit Herman Grol, Hans Westermann, Martine Kooi en Martin Leferink (foto: PR).
Het bestuur van Wijzelf Vlietsaam bestaat uit Herman Grol, Hans Westermann, Martine Kooi en Martin Leferink (foto: PR).

Wijzelf Vlietsaam zoekt zorgaanbieders en zorgvragers

Actueel 1.122 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Als gevolg van de nieuwe zorgwet worden zorgtaken overgeheveld van het Rijk naar gemeenten met daaraan gekoppeld een bezuinigingsopdracht. Dat heeft gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn van hulp en zorg. Wijzelf Vlietsaam is een nieuw initiatief in Leidschendam-Voorburg dat mensen die meer hulp en zorg wensen dit op een eenvoudige en veilige manier kunnen regelen.

Door de bezuinigingen bij de overheid krijgen ouderen en gehandicapten steeds vaker geen of onvoldoende indicatie voor huishoudelijke hulp. Wijzelf Vlietsaam is een lokale zorgcoöperatie met een bestuur gevormd door vrijwilligers dat deze inwoners wil ondersteunen. De bestuursleden Herman Grol en Martin Leferink hebben dit initiatief overgenomen vanuit Zoetermeer waar het al anderhalf jaar succesvol is. Samen met Martine Kooi en Hans Westermann vormen zij sinds juni dit jaar het bestuur van Wijzelf Vlietsaam dat zich richt op inwoners van Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen. "Wij vinden dat mensen die zelf hun zorg of hulp willen regelen dit ook eenvoudig zouden moeten kunnen", vertelt voorzitter Martin Leferink. "Veilig en zonder juridische en fiscale risico's. Wij geloven dat als mensen dit zelf lokaal organiseren de zorg bereikbaar, betaalbaar en betrouwbaar kan zijn."

Wijzelf Vlietsaam is een initiatief van burgers voor burgers dat lokaal hulp en zorg bereikbaar maakt voor iedereen. Het bestuur heeft als taak het werven van zorgvragers en zorgaanbieders. "Dat kan op alle gebieden, van huishoudelijke hulp tot hulp bij ziekenhuisbezoek of hulp rond het huis", zegt Herman. "Dit vraagt bestuurlijke en promotionele inspanningen waar ook geld voor nodig is." Wijzelf Vlietsaam heeft financiële steun ontvangen van meerdere fondsen en ook de gemeente steunt dit initiatief.

Via de website vinden zorgvragers en zorgaanbieders elkaar. Deze aanbieders zijn altijd particulieren of zzp'ers en komen ook uit dezelfde woonplaats, vertrouwd dichtbij. Via Wijzelf Vlietsaam wordt betaalde en vrijwillige hulp aangeboden. De aanbieder meldt zich via de website aan. Bij Wijzelf Vlietsaam staan betrouwbaarheid en zekerheid voorop. Daarom controleert het bestuur de aanvraag en neemt bij vragen contact op met de aanbieder. Dat kan telefonisch of via een bezoekje. Martin: "Wij willen van alles weten van de aanbieder en vragen om diploma's, opleidingscertificaten en aanbevelingsbrieven. Daarnaast kunnen zorgvragers een recensie plaatsen bij het profiel van een aanbieder wat weer belangrijk is voor zijn of haar profielsterkte. Het uurtarief bepaalt de aanbieder zelf. Maar ook de werktijden en in welk gebied diegene werkzaam wil zijn."

Aanmelden en een profiel aanmaken is gratis. Hiermee maakt de aanbieder zich bekend aan de leden. De aanbieder kan reageren op vragen en in onderhandeling gaan met een van de leden. Wanneer dit leidt tot een match moet de aanbieder aansluitkosten betalen à 20 euro per jaar. Van de inkomsten die de aanbieder ontvangt wordt 9% ingehouden. "Dit geld wordt gebruikt om het systeem in de lucht te houden en verder te ontwikkelen", aldus Martin. "Als de overeenkomst is gesloten en het geld is betaald door de zorgvrager dan komt dit op een aparte rekening te staan. Wanneer de vrager tevreden is over de afgenomen dienst, keurt hij of zij de declaratie online goed. Dat is het moment waarop de zorgaanbieder hel geld ontvangt. Het is allemaal heel transparant en veilig."

Zorgvragers worden lid van Wijzelf Vlietsaam en betalen een jaarlijkse contributie voor van 20 euro. De eerste betaling vindt pas plaats als er een overeenkomst gesloten is met een aanbieder. Vanaf dat moment is de vrager volwaardig lid van de coöperatie en heeft dan ook stemrecht in de ledenvergadering. Wijzelf Vlietsaam wil zoveel mogelijk aanbieders in het systeem hebben. Daarom is er nog een informatieavond op 23 september. Inschrijven kan al op de website, maar de officiële start is op 16 oktober. Dan hoopt het bestuur dat er veel zorgaanbieders zijn te vinden, zodat zorgvragers voldoende keuze hebben. Meer informatie is te vinden op www.vlietsaam.wijzelf.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant