Afbeelding

Celstraf voor bedreiging en afpersing via dating-apps

Actueel 196 keer gelezen

Leidschendam - De Haagse rechtbank heeft vandaag een 26–jarige man uit Leidschendam veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Zijn medeverdachte, 31 jaar en eveneens uit Leidschendam, werd veroordeeld tot 26 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Het duo werd eind januari dit jaar aangehouden op verdenking van onder andere het afpersen en bedreigen van (jonge) vrouwen en diefstallen. De verdachten kwamen met hun slachtoffers in contact via verschillende gratis dating-apps en/of sites, waaronder Tinder.

Rechercheonderzoek
Begin november 2014 kwam bij de politie een 23-jarige vrouw melding maken van het feit dat zij in Scheveningen was gedwongen een aanzienlijk geldbedrag op te nemen voor één van de verdachten. Zij was via een dating-app met de 26-jarige man in contact gekomen en was sindsdien met hem aan het daten. Twee weken later kwam een vergelijkbare aangifte binnen. Ook in dit geval verklaarde het slachtoffer de 26-jarige man te hebben leren kennen via een dating-app. Wat begon als een leuk (vaak ook seksueel) contact, was al snel omgeslagen in een situatie waarin de vrouw werd bestolen en opgelicht. De mannen maakten hierbij gebruik van het vertrouwen en de beginnende verliefdheid van de vrouwen.

Betrokkenheid medeverdachte
De 31-jarige medeverdachte was nauw betrokken bij het afpersen, bedreigen en de diefstallen. Uit het onderzoek bleek dat de twee verdachten in hun zoektocht naar slachtoffers meerdere Facebook-profielen gebruikten. Daarmee presenteerden zij zich op apps die op basis van door de gebruiker in te voeren criteria als leeftijd en geografische afstand potentiele matches met die gebruiker opleveren. Na enige tijd geïnvesteerd te hebben in een leuk contact, werden de jonge vrouwen afgeperst, bedreigd, gechanteerd en/of opgelicht. Het ging hierbij om bedragen van enkele honderden euro's tot duizenden euro's. De officier van justitie liet twee weken geleden op zitting weten dat zij het de verdachten zeer kwalijk neemt dat zij misbruik hebben gemaakt van het vertrouwen en hulpvaardigheid van de vrouwen. Beide verdachten hebben dat vertrouwen geschaad alleen om de slachtoffers geld en goederen afhandig te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant