Afbeelding

Gemeenteraad voor regulering hennepteelt

Actueel 388 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die pleit voor regulering van hennepteelt. Op deze wijze kan de overlast van illegale hennepteelt in woonwijken worden tegengaan. De motie is een initiatief van de fractie van D66.

Het beleid van de overheid ten aanzien van hennepteelt is kort samengevat: verkoop wordt gedoogd, productie is illegaal. D66 is voorstander van een regulering van de hennepteelt. D66 raadslid Bart Nijhof: "Probleemgebruikers komen zo eerder in beeld en brandgevaarlijke situaties door illegale teelt in woonwijken verdwijnen. De rijksoverheid gooit het probleem over de schutting van de gemeenten. Daar begint nu op lokaal niveau breed verzet tegen te ontstaan. Omdat de gevolgen van de illegale teelt veelal lokaal problemen oplevert, is de gemeente de eerst aangewezene om aan te dringen op praktische oplossingen."

Samen met 59 gemeenten
Door regulering wordt ook de georganiseerde misdaad een belangrijke inkomstenbron ontnomen. Het geld dat het de gemeente oplevert kan weer worden ingezet voor hulpverlening en opsporing van illegale kwekerijen. Cijfers geven aan dat een belangrijk deel van de branden in grootstedelijke gebieden met illegale hennepteelt te maken hebben. Nijhof: "De georganiseerde misdaad verdient miljoenen aan de teelt, over de rug van sociaal zwakkere huurders. Nu de rijksoverheid het laat afweten, roept onze gemeente, samen met nog 59 gemeenten, de overheid op om hennepteelt te reguleren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant