Afbeelding

Rumoerige start infoavond azc Schakenbosch

Actueel 133 keer gelezen

Leidschendam - Begin deze week vond de eerste bijeenkomst plaats over de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc)  op het terrein van Schakenbosch. Circa 200 geïnteresseerde omwonenden hebben de bijeenkomst bezocht. Zij hebben hun vragen gesteld, ideeën geopperd en zorgen geuit. Er is nog geen besluit genomen over de mogelijke vestiging van een azc.

De gemeente neemt de inbreng van alle avonden mee in haar afweging om wel of niet mee te werken aan het verzoek van het COA. De inbreng van de omwonenden wordt gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraad als onderdeel van het brede haalbaarheidsonderzoek naar drie mogelijkheden om vluchtelingen in de gemeente op te vangen. Het wordt ook geplaatst op de website van de gemeente: www.lv.nl/azc

Vragen en zorgen
Na een korte plenaire introductie, die af en toe wat rumoerig verliep, werden de gesprekken voortgezet aan verschillende tafels. Inwoners gaven aan zich zorgen te maken over zaken als veiligheid en het huisvesten van meerdere kwetsbare groepen in één gebied. Op het terrein Schakenbosch zijn ook een GGZ en een JGZ instelling gevestigd. Verder merkten zij op het aantal van 800 bewoners sowieso te hoog te vinden en de periode van vijf jaar te lang. Ook bestaan er zorgen over de waardevermindering van huizen. Verder zijn er vragen gesteld over de manier waarop het onderwijs voor leerplichtige vluchtelingen wordt georganiseerd en wat de dagbesteding is van mensen die op een azc wonen is. Een aantal omwonenden heeft het idee dat het besluit al genomen is, omdat er al gewerkt wordt op het terrein van Schakenbosch. De gemeente gaat dit uitzoeken, maar stelt nadrukkelijk dat er geen besluit genomen is.

Drie mogelijkheden
Naast het mogelijk vestigen van een azc, worden nog twee andere mogelijkheden voor het opvangen van vluchtelingen onderzocht in een breed haalbaarheidsonderzoek. Dit zijn het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsstatus en het bijstaan van andere gemeente met voorzieningen zoals onderwijs of taallessen. Op 4 november wordt de tussenstand van het onderzoek besproken in de commissievergadering Algemene Zaken. Op 15 december wordt het definitieve besluit genomen.

Mogelijke vestiging van een azc op het terrein Schakenbosch
De eigenaar van Schakenbosch heeft de locatie Schakenbosch aangeboden aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)  voor het huisvesten van 800 asielzoekers voor een periode van vijf jaar. Het COA heeft de gemeente gevraagd hieraan mee te werken. De gemeenteraad heeft gevraagd om naast Schakenbosch ook andere mogelijke locaties te onderzoeken, in een breed haalbaarheidsonderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat er binnen de gemeente geen andere locaties is, die voldoet aan de eisen van het COA en beschikbaar is gesteld door de eigenaar.

Bijeenkomsten
De gemeente houdt in de komende weken 5 bijeenkomsten. In totaal zijn circa 2000 omwonenden uitgenodigd voor verschillende avonden. De omliggende wijken van het Schakenbosch terrein zijn voor verschillende avonden uitgenodigd omdat er dan meer ruimte is om met mensen in gesprek te gaan en vragen en opmerkingen van omwonenden te achterhalen. Wethouder Floor Kist: "Het is vooral inventariseren. We willen weten hoe omwonenden tegenover het verzoek van het COA staan. Want alleen dan kunnen we een goede afweging maken over het verzoek van het COA. Dat betekent dat we nu ook nog niet alle vragen van omwonenden kunnen beantwoorden. Ik begrijp dat dat vervelend is. Maar voordat we vervolgstappen kunnen bepalen moet er eerst een besluit worden genomen." De inbreng van de omwonenden wordt gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraad als onderdeel van het brede haalbaarheidsonderzoek naar de drie mogelijkheden om vluchtelingen in de gemeente op te vangen.

Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.lv.nl/azc. Daar is ook een overzicht te vinden van veel gestelde vragen. Omwonenden die digitaal een vraag willen stellen of een opmerking willen maken kunnen dit doen via www.lv.nl/azcschakenbosch.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant