Nico Stapel, eigenaar van The Penthouse Pub (foto: Dick Janssen).
Nico Stapel, eigenaar van The Penthouse Pub (foto: Dick Janssen).

Wie is...Nico Stapel?

Actueel 838 keer gelezen

Leidschendam - Aan de Burgemeester Roeringlaan in Leidschendam bevindt zich al 40 jaar The Penthouse Pub. Uitbater Nico Stapel (62) is waarschijnlijk de oudste en langstdienende kroegbaas van Leidschendam.

Nico is geboren en getogen Leidschendam. Hij werd geboren aan de Nieuwstraat en ging naar de Marijkeschool en later - toen hij naar de Prins Hendriklaan verhuisde - naar de Elsbergschool. Na korte tijd op de LTS ging hij op zijn 13e jaar al aan het werk in een kistenfabriek en later in een platenkofferfabriek. Later ging hij ook portierswerk doen, onder andere bij Tip Top aan de Damlaan, bij Sportstudio Koenders aan de Rijnlandstraat en op een gegeven moment ook bij de Penthouse Pub aan de Burg. Roeringlaan.

Stapel: "Het was daar op donderdagavond altijd afgeladen vol en ik werd door eigenaar Nico de Leeuw een keer gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Vervolgens kwam ik voor een avondje achter de bar terecht en zo is het allemaal gekomen." Hij nam de kroeg uiteindelijk over en inmiddels staat hij er al 35 jaar avond aan avond achter de bar.

Stapel heeft in die jaren het nodige meegemaakt en verhalen aangehoord. Veel klanten verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden en gestorven. Er is – qua kroegen - ook eigenlijk niets anders in de buurt. Het dichtstbijzijnde café vind je in het oude centrum. Toch komen zijn klanten niet direct allemaal uit de wijk De Heuvel. Met name veel oud-Leidschendammers en voetballers van de Leidschendamse voetbalclubs RKAVV en SEV zijn stamgasten bij The Penthouse. Zelf is Stapel ook nog scheidsrechter bij de veteranen van RKAVV.

Bijna 15 jaar lang was Stapel ook medeorganisator van het oud&nieuwfeest in sportcentrum De Fluit. "Dat werd eigenlijk vooral georganiseerd om de jeugd een beetje van de straat te houden", vertelt Nico. In die tijd liep het vaak behoorlijk uit de hand in het Damcentrum. Charges van de ME waren geen uitzondering en zelfs heeft de sluisbrug een keer in de brand gestaan.

Mede door het feest in De Fluit, al duurde het maar een paar uur van middernacht tot een uur of 4, verdween de overlast uiteindelijk. "Maar toen het niet roken werd ingevoerd in De Fluit, was de animo ineens zoveel minder, dat we er mee gestopt zijn", laat Stapel weten. Sindsdien beperken zijn feesten zich tot zijn eigen kroeg in De Heuvel. "We hebben altijd groot feest met Koningsnach en op Eerste Paasdag altijd een populaire puzzelrit met auto's. We rijden zo'n 100 km en daarna is het borrelen in de kroeg. De prijswinnaar ontvangt een kneuterig wisselbekertje, dus daar gaat het niet om. Al wil iedereen graag dat z'n naam erop komt te staan."

Komend zomer wordt het bij de Penthouse ook niet zo'n groot feest als het normaal altijd tijdens het EK, of WK voetbal. Als Nederland meedoet, is de tent (en de omgeving) altijd uitbundig oranje versierd als 'Hol van de Leeuw'. Deze keer niet dus. "Uiteraard vind ik dat niet zo leuk. Het kost me toch aardig wat centjes als je normaal een paar avonden volle bak zou hebben. Maar dan moeten we deze keer maar voor de Rode Duivels worden", grapt Stapel. "Nee, dat doen we ook niet; al ga ik zeker wel een wedstrijd in België kijken. Daar worden ze ook helemaal gek als de Rode Duivels spelen. Dan hebben ze complete tribunes in de kroeg staan, de harmonie die komt spelen enz. Dat is ook één groot feest."

Een jaar of vijf geleden heeft Stapel samen met een kennis, Patrick van Rijn, een eigen biertje op de markt gebracht, de Leytsendamse Lurk. Dit is een weißen bier, met als basis Leidschendams water uit de voormalige strandwallen van Veur. Eerst alleen op tap verkrijgbaar, maar al snel ook op fles. En later kwam er ook nog een bokbiertje van Leytsendamse Lurk.

Een opvolger heeft hij overigens nog niet, want zijn dochter zal de tent niet overnemen. "Voorlopig heb ik het ook nog prima naar mijn zin achter de bar", laat Stapel weten. En daar proosten we dan maar op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant