Aan wethouder Floor Kist werd een petitie overhandigd om de SEH bij Antoniushove open te houden.
Aan wethouder Floor Kist werd een petitie overhandigd om de SEH bij Antoniushove open te houden.

Petitie tegen sluiting spoedeisende hulp

Actueel 201 keer gelezen

Leidschendam - Er bestaat in Leidschendam angst dat Antoniushove wordt uitgekleed en het oncologisch centrum de basiszorg verdringt. De spoedeisende hulp (SEH) verdwijnt mogelijk en de huisartsenpost van SMASH zal die waarschijnlijk volgen.

De huisartsenpraktijk Veur heeft intussen, tegen de zin van het ziekenhuis, haar intrek genomen in een andere locatie aan de Agatha in Leidschendam. Er werd tijdens de open dag actie gevoerd om de spoedeisende hulp open te houden. Oud-medewerkster Riet Rogier haalde maar liefst 250 handtekeningen op.

De poliklinieken voor alle bekende specialismen blijven in Antoniushove, zoals bijvoorbeeld interne, cardiologie en neurologie, laat MCH-Bronovo weten. De kliniek is nu helemaal nieuw en gaat de komende jaren, naast andere specialismen, het accent leggen op de oncologische zorg. Dat betekent wel dat er plaats moet worden gemaakt. Zo zal de Focuskliniek Orthopedie naar Bronovo gaan.

Petitie
De huisartsen in Leidschendam, Voorburg en Voorschoten willen dat de huisartsenpost in MCH Antoniushove open blijft. Daarom hebben zij een petitie aan wethouder zorg Floor Kist aangeboden, om samen de handen ineen te slaan om de SEH in Leidschendam open te houden. Wethouder zorg Floor Kist: "Deze petitie en de e-mails en brieven van de belangenverenigingen zijn een belangrijk signaal om goede zorg voor onze inwoners te waarborgen. Samen met de huisartsen gaan we het gesprek met het MCH aan om het belang van de spoedeisende hulp én de huisartsenpost voor gemeenten te benadrukken."

Op dit moment zijn er drie huisartsenposten in de regio Haaglanden: in het Haga ziekenhuis, in het Westeinde ziekenhuis en in Antoniushove. Als de SEH in het Antoniushove ziekenhuis sluit, verhuist de SMASH waarschijnlijk. Een huisartsenpost functioneert beter nabij een spoedeisende hulp, omdat het dan mogelijk is door te verwijzen voor behandeling, zonder dat men naar een andere locatie moet. Peter Ottengraf (vertegenwoordiger van de huisartsen uit de regio): "Goed bereikbare zorg is voor de vergrijsde populatie in onze regio heel belangrijk. De SEH moet open blijven; alleen dan heeft de huisartsenpost in Antoniushove meerwaarde, omdat we mensen direct kunnen doorverwijzen als dat nodig is."

De huisartsen van Leidschendam, Voorburg en Voorschoten willen graag dat Antoniushove open blijft voor spoedeisende zorg, zodat de zorg goed bereikbaar blijft voor iedereen in deze gemeenten en met name de oudere inwoners. Voor de spreiding van de spoedeisende hulp is het behoud van deze zorg bij Antoniushove ook het meest voor de hand liggend. Als de SEH in Antoniushove sluit, betekent dit dat patiënten van Leidschendam, Voorburg en Voorschoten voor hun spoed-medische zorg buiten kantooruren naar het Bronovo, Westeinde of Haga moeten afreizen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant