Park Güell in Barcelona.
Park Güell in Barcelona.

Decembertemperatuur vergelijkbaar met Barcelona

Actueel 118 keer gelezen

Regio - Dat december dit jaar verre van winters is verlopen zal weinig mensen zijn ontgaan, maar nu is het wel heel extreem. Volgens MeteoGroup komt de gemiddelde maandtemperatuur namelijk uit op waarden die normaal zouden zijn voor een stad als Barcelona.

Als gevolg van de aanhoudende zuidwestelijke winden blijft de thermometer veel te hoge waarden voor de tijd van het jaar aangeven. MeteoGroup verwacht dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt deze maand uiteindelijk rond 9,9°C uitkomt. Dat terwijl de norm met 3,7°C ruim zes graden (!) lager ligt. Dit zijn ongekend hoge waarden die passen in een stad als Barcelona, waar het langjarig decembergemiddelde 10,0°C is.

Forse aanscherping maandrecord
Het regent de laatste tijd warmterecords en ook de gemiddelde maandtemperatuur wordt op een spectaculaire manier verbeterd. Huidig recordhouder is december 1974 met in De Bilt destijds een decembertemperatuur van 7,3°C. Met de laatste verwachtingen wordt dit record dus ruim 2,5 graden aangescherpt, een unicum! Ter vergelijking, de normale maandtemperatuur van april is 'slechts' 9,2 graden. Dus december dit jaar zou je ook een vrij zachte aprilmaand kunnen noemen.

Einde nog niet in zicht
Oorzaken van de huidige warmte zijn de aanhoudende zuidelijke tot zuidwestelijke wind, de aanwezigheid van een sterk hogedrukgebied boven het zuiden van Europa en de hoge watertemperaturen in het zeegebied waar onze lucht vandaan komt. Voorlopig lijkt in deze situatie maar weinig te veranderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant