Irma Nieuwenhuis.
Irma Nieuwenhuis.

Wie is...Irma Nieuwenhuis?

Actueel 954 keer gelezen

Voorburg - Irma Nieuwenhuis is geboren in Duinoord in Den Haag in 1961. Toen de Haagse trouwde met een marineman, kwam zij in 1989 naar Voorburg. Daar kregen zij twee dochters en een zoon, die inmiddels het huis uit zijn.

Het echtpaar Nieuwenhuis woont aan de Dr. Beguinlaan in de wijk Damsigt. Irma heeft het daar prima naar haar zin. "We hebben hier voldoende rust, ruimte en groen en een mooi park praktisch voor de deur. Verder zit je vanuit Voorburg zo aan het strand in Scheveningen, maar ook vrij snel in Utrecht, of Amsterdam." Irma heeft ook nog een tijdje de groenstrook voor de deur een beetje in de gaten gehouden toen er nog een betonnen tafeltennistafel stond. "Ik was de pingpongmoeder van de strook", lacht ze. "Je had toen een aantal jongeren die rondhingen bij die tafeltennistafel en daar ging ik regelmatig mee in gesprek. Of ik ging er bijvoorbeeld een plastic zak brengen, zodat zij de rommel een beetje konden opruimen als zij weggingen." Deze hangplek is er nu overigens niet meer. "Ze hebben de tafeltennistafel met vuurwerk opgeblazen en die is daarna nooit meer teruggekomen." Verder staat Irma altijd klaar voor mensen uit de buurt, als die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of ergens anders heen gebracht moeten worden.

Irma heeft altijd gewerkt in het toerisme en doet dat nog altijd als ZZP-er. "Met name bij de vakopleiding van de VVV. Ik heb verder ook lesmateriaal ontwikkeld voor de VVV, geef nog lessen over inkomend toerisme en train veel VVV-personeel." Al jaren heeft zij echter ook nog een ander bedrijfje, samen met haar vriendin Carin Schöttelndreier uit Leidschendam. Dit bedrijfje heet FioriBizz. "We leasen en verkopen hanging baskets om straten, buurten en winkelcentra op te fleuren", vertelt Irma. "We hebben verschillende mogelijkheden: alleen ophangen en vullen tot en met het bijhouden en water geven aan toe." Zo hebben zij in opdracht van de gemeente bijvoorbeeld de Agrippinastraat in Voorburg opgefleurd met plantenbakken aan lantaarnpalen.

Toen zij nog in Den Haag woonden waren Irma en haar man al actief in de protestantse kerk en in Voorburg sloten zij zich aan bij de Opstandingskerk. Inmiddels is deze kerk gesloten en zijn Irma en haar man 'verhuisd' naar de Oude Kerk in het historisch centrum. Daar is de heer Nieuwenhuis kerkrentmeester en houdt Irma zich vooral bezig met jeugd en jongeren. Zo wordt om het jaar een musical georganiseerd door de Protestantse gemeente. Irma is daarvan vier keer de aanjager en producer geweest. "Dat is best nog een hele klus", vertelt zij. "Eerst ben je er een paar keer per week mee bezig, maar vlak voor de uitvoering ben er twee weken lang bijna fulltime druk mee." Bij zo'n productie werken er in totaal wel zo'n 100 mensen mee. "Dat zijn ook mensen van buiten de kerk", aldus Irma. "Sommigen zijn zelfs nog nooit in de kerk geweest." Hoewel de musical wel een bijbels thema heeft, wordt dit heel hedendaags gebracht. "Het gaat meer over de thematiek", legt Irma uit. "De laatste musical 'Straten' hadden we bijvoorbeeld ook liedjes van Annie M.G. Schmidt. We hebben deelnemers van jong tot oud, maar de meesten tussen de 30 en 50 jaar oud." Voor wat betreft de musical vindt Irma het nu echter genoeg geweest en gaat zij het stokje overgeven.

Dat betekent niet dat Irma stopt met haar jeugdactiviteiten voor de kerk. "Nee, ik ben nu gestart met Godly Play. Dat is het spelenderwijs vertellen van een bijbels verhaal aan kinderen tussen de 4 en de 12 jaar. Terwijl je het verhaal vertelt in Jip-en-Janneke-taal, beeld je het uit met simpele poppetjes en hulpmiddelen en werk je veel met je handen. Vervolgens ga je met de kinderen in gesprek en laat ze vragen stellen en daarna ga je aan de slag met blokjes hout, klei enz. om zelf iets te maken naar aanleiding van het verhaal. Tot slot is er limonade en iets lekkers en laten de kinderen zien wat zij gemaakt hebben. Dit doen we één keer per maand in De Voorhof bij De Oude Kerk tijdens de nevendienst. We hebben vier jaar uitgetrokken om dit hier in Voorburg uit te rollen", zegt Irma tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant