Nieuws uit de raad (foto: Michel Groen).
Nieuws uit de raad (foto: Michel Groen).

Raadsflits januari

Actueel 85 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 26 januari 2016. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

Rietvink opgehoogd
GBLV heeft al heel vaak aandacht gevraagd voor de verzakkingen in de Rietvink. Dit college gaat het probleem nu oplossen. De raad heeft hiervoor het noodzakelijke budget vrij gemaakt om alle verzakkingsproblemen aan te pakken. Samen met de buurtbewoners wordt ook gekeken naar de inrichting van de openbare ruimte in de wijk.

Ouderengids over zorg op papier
GBLV weet dat niet iedere oudere de toegang heeft tot internet, maar wel behoefte heeft aan informatie op papier. Om dit deel van de ouderen te bedienen heeft GBLV gevraagd de jaarlijkse WOeJ-gids aan te vullen met zorginformatie van en over andere zorgorganisaties. Deze papieren gids is op te halen bij wijkverenigingen, huisartsen en de bibliotheken binnen onze gemeente.

Overal sporten in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk
GBLV vindt dat de beschikbare buitenruimte gebruikt moeten worden voor allerlei soorten sport. Denk hierbij aan skaten, hardlopen, fietsen, paardrijden etc. in de parken en rond Vlietlanden. Dit is ook het doel van de Sportvisie (2016-2020) voor de komende jaren. Gezond leven en gezond ouder worden kan wanneer we maar genoeg bewegen. Dat kan op allerlei manieren; de makkelijkste vorm is in de directe omgeving, in de openbare buitenruimte.

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

VVD

Sporten; Thuis in Leidschendam-Voorburg
Sporten en bewegen zijn goed voor je gezondheid. Door sport ontmoet je andere mensen en leer je omgaan met winst en verlies. Leidschendam-Voorburg is rijk aan vele bloeiende sportverenigingen. Afgelopen maanden is met verenigingen en instellingen op het gebied van sport en bewegen gewerkt aan een visie hierop. Het resultaat ligt er: een korte en liberale visie, vanuit de spelers in het veld zelf ontstaan. De VVD is akkoord gegaan met deze visie. Het komt nu aan op de uitvoering! De VVD let hierbij o.a. op de taak en functie van de combinatiefunctionarissen. Vrijwilligers moeten zich met hun sport bezig kunnen houden en geen welzijnswerkers worden. Betrokkenheid bij de uitvoering door zoveel mogelijk verenigingen is van belang voor het slagen van de visie. Sportvelden en gebouwen dienen optimaal gebruikt te worden. De VVD is voorstander van de mogelijkheid om iedereen die dat wil vrijblijvend kennis te laten maken met diverse sporten. Hiertoe heeft de VVD de wethouder opgeroepen in gesprek te gaan met de verenigingen. Dit met als doel sporten laagdrempeliger te maken.

Ten slotte is de VVD blij met het advies om de zendmachtiging aan de lokale omroep RTV Midvliet te verlengen.

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Meer bewegen en gezonder leven! De beweeg- en sportvisie volgens D66
De raad heeft de beweeg- en sportvisie vastgesteld. Een prachtige en ambitieuze visie. Veel aandacht voor onze mooie sportclubs en verenigingen. Maar de gemeente zet hiermee ook een stap in de richting van een nieuwe publieke gezondheid. Meer bewegen en langer in gezondheid leven. Dat zorgt voor meer kwaliteit van leven en een verlaging van de zorgkosten. Wat de gemeente kan doen? zorgen voor een publieke ruimte die uitnodigt tot bewegen: mooie wandelroutes, goeie fiets- en voetpaden, overdekte fietsparkeerplaatsen, fitness aan de Vliet, noem maar op. Hebt u ideeën voor een openbare ruimte die uitnodigt tot bewegen, meld ze dan!

Ook stemde de raad in met een gedegen onderzoek naar de verbetering van de bereikbaarheid van de wijken rondom de Vlietoevers. D66 vindt het belangrijk dat dit onderzoek alle aspecten belicht: de effecten op bereikbaarheid, duurzaamheid, economie en leefbaarheid - en hier verschillende oplossingen bekijkt en de kosten sterk in het oog houdt. Een nieuwe brug is geen doel op zich. Ondertussen kan er gewoon begonnen worden met de herontwikkeling van Klein Plaspoelpolder – van groot belang voor de versterking van de gemeente als aantrekkelijke, groene woonplaats.

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Focus op oeververbinding met 30km-weg
De CDA-fractie heeft ingestemd met het plan van aanpak voor de verdere herontwikkeling van de Klein Plaspoelpolder. Deze instemming is mede gebaseerd op de toezegging van het college om naast een 50km-weg ook de inpassing van een 30km-weg te onderzoeken. Het CDA vindt een onderzoek van een scenario waarin de bestaande Sluisbrug en Wijkerbrug verbreed worden niet realistisch en onbespreekbaar. Wel is van belang dat de bestaande infrastructuur optimaal wordt gebruikt. Onze visie is dat er een 30 km wijkontsluitingsweg moet worden gemaakt en geen doorgaande gebiedsontsluitingsweg. Zowel voor de beheersing van de verkeersstromen als voor de inpassing in de wijk Klein Plaspoelpolder is deze visie van belang. De leefbaarheid zal voor de te kiezen oplossing zwaar moeten meewegen.

Ook wil het CDA dat in de WOeJ-Gids voor 75-plussers ook informatie van andere zorgorganisaties komt. Zo ontbreekt nu MEE bijvoorbeeld en andere organisaties op zorggebied. Ook gaat de gemeente regelen dat informatie over zorg goed terug te vinden is op de gemeentewebsite. Het enige dat nog ontbreekt, zijn keukentafelgesprekken voor thuiszorg. Deze worden zelden uitgevoerd in bijzijn van een professional met zorgdiploma's. Hebt u zo'n ervaring? Laat het ons weten, Aart Paardekooper: 06-14625242.

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

Sport moet laagdrempelig zijn en voor iedereen!
De PvdA is bijzonder blij met de vaststelling van de Sportvisie. Eindelijk is er één visie op sport, waar we als gemeente met alle sportverenigingen mee aan de slag gaan. Leidschendam-Voorburg is een rijke gemeente als het om sport gaat. We hebben veel goed-draaiende sportclubs, met (en dankzij) veel vrijwilligers, en met mooie sportcomplexen. Toch wordt het steeds moeilijker om mensen bij een sportclub te krijgen. In deze tijd van individualisering wil of kan niet iedereen lid worden van een sportclub. Voor gezinnen met kinderen kan de contributie een struikelblok zijn. Maar ook volwassenen aarzelen om lid te worden. De meeste mensen willen sporten wanneer hen dat schikt. Tegelijkertijd staan overdag sportcomplexen leeg. De PvdA heeft daarom een motie ingediend (unaniem aangenomen), waarin we vragen om een Sport-strippenkaart. Met zo'n strippenkaart kun je 10 x ergens sporten. Om het eerst eens uit te proberen. Of om in eigen tijd met je vrienden een veldje te huren. Hoe het wordt ingevuld, laten we graag aan de creativiteit van de sportclubs over. Maar de sportclub die als eerste zo'n Strippenkaart introduceert, kan op een blij bezoek van de PvdA fractie rekenen. Mét taart natuurlijk!

www.leidschendamvoorburg.pvda.nl / mjha.van.giezen@lv.nl

GroenLinks

Duurzame mobiliteit en Sport en bewegen.
De raadsvergadering stond onder meer in het teken van mobiliteit en wat GroenLinks betreft zou dit duurzame mobiliteit moeten betekenen. Diverse fracties vragen om een brug over de Vliet. GroenLinks vindt dat er al genoeg asfalt is en wil kijken naar een verbetering van de infrastructuur maar bovenal zullen de inwoners bewuster dienen om te gaan met vervoer. Fietsen is gezond, want dan beweeg je meteen en is duurzaam. Dit is meteen een bruggetje naar een ander onderwerp, namelijk de Visie op sport en bewegen die door de gemeenteraad raadsbreed is vastgesteld. De wethouder heeft een vernieuwende aanpak uitgevoerd wat heeft geresulteerd in een visie die er heel anders uitziet dan gewoonlijk. Het gaat dus niet alleen om sport in verenigingsverband maar ook om bewegen voor iedereen. GroenLinks ondersteunt dit van harte. Tevens heeft GroenLinks gevraagd om fitplaatsen voor ouderen, zoals die er al zijn in Den Haag. Hiervoor was eerder al een motie door de raad aanvaard.

@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Ouderen en (verkeers)bewegingen
De eerste vergadering van 2016 had een korte agenda. Die ook nog eens snel werd afgewerkt omdat er spreektijdbeperkingen golden. Geen overbodige dingen zeggen derhalve en niet herhalen wat anderen al gezegd hebben. Als je daarin streng voor jezelf bent kun je zelfs tijd overhouden zo bleek. Dat voor ouderen die nog niet thuis zijn in de digitale wereld papieren informatie beschikbaar moet blijven was binnen de raad geen geschilpunt. ChristenUnie-SGP wees er op dat het niet alleen van belang is dat ouderen weten waar ze hulp kunnen vragen, maar dat soms ook hulp bij het formuleren van de hulpvraag nodig is. Graag ook daar aandacht voor. Het tweede agendapunt betrof het onderzoek naar een extra oeververbinding. Dat onderzoek is nuttig, al is het de vraag of de uitslag voldoende duidelijk in de richting van één oplossing zal wijzen. Het blijft een kwestie van wegen van de verschillende aspecten, maar het onderzoek kan helpen bij het maken van die afweging. Tot slot stond de visie op sport en bewegen op de agenda. Bewegen is gezond en een motie van D66 om de openbare ruimte zo in te richten dat deze uitnodigt tot bewegen kon worden gesteund.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

Menselijke maat
De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de informatievoorziening aan 65-plussers. Dit besluit is zeker niet het plan dat Fractie Hohage erover had en heeft. Het nu gekozen model gaat over een aangepaste WOeJ-gids die via de wijkcentra en bibliotheken verspreid zal worden. Met dit raadsbesluit is weer duidelijk geworden dat deze gemeente, de meest vergrijsde gemeente, ouderen niet serieus neemt. Terwijl alle omliggende gemeentes een keurige papieren ouderengids hebben die door de gemeentes zelf verspreid wordt, wordt dit hier niet gedaan. Ouderen in Leidschendam-Voorburg mogen zelf achter informatie aan. Voor een deel van de ouderen is dit niet mogelijk: zij worden door de gemeente in de steek gelaten.

  • De Nationale Ombudsman heeft recentelijk zich heel duidelijk uitgesproken over informatieverstrekking door de overheid in gedrukte vorm.
  • Het nu genomen besluit van de raad doet de uitspraak van de Ombudsman geen recht.
  • De contact-verschraling tussen onze gemeente en haar inwoners wordt steeds duidelijker.
  • Deze gemeente lijkt haar inwoners te zien als een product, en niet als mensen.
  • De menselijke maat is weg.
  • Deze gemeente is er niet altijd voor haar inwoners.
  • Dat is een kwalijke zaak.
  • Een gemeente bestáát uit haar inwoners.

Philippine Hohage, Fractie Hohage
p.hohage@leidschendam-voorburg.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant