Het team van het kringloopwinkeltje met (v.l.n.r.) Oma en de in het winkeltje werkzame Karin en Harold (foto/tekst: Naomi Defoer).
Het team van het kringloopwinkeltje met (v.l.n.r.) Oma en de in het winkeltje werkzame Karin en Harold (foto/tekst: Naomi Defoer).

Reakt Voorburg opent kringloopwinkeltje

Actueel 770 keer gelezen

Voorburg - Een jas, een paar dikke sokken of een goede spijkerbroek. In het kringloopwinkeltje in Voorburg, speciaal voor minderbedeelden, is het allemaal te koop. Voor een paar euro schaf je een nieuwe garderobe aan.

Door Naomi Defoer

Bij binnenkomst is het gezellig druk in het gebouw aan de Albertus de Oudelaan in Voorburg. In de kantine drinken mensen een kopje koffie of thee en in lokalen wordt gewerkt. Om bij het winkeltje te komen moet je twee trappen af naar beneden. Trajectbegeleidster Annet (45) wijst de weg en vertelt: "Het begon als een eenmalige kledingbeurs, maar het was zo'n groot succes dat we dachten 'waarom openen we geen winkeltje' en dat hebben we toen gedaan. Met het winkeltje willen wij Reakt op de kaart zetten." Het winkeltje is iedere donderdag geopend van 12.30 tot 16.00 uur.

Oma (80) lacht en komt aanlopen in haar hippe groene pak. "Dag kind." Ze geeft drie zoenen. Het is de voormalige 'toiletoma' van de HEMA. Ze is net drie maanden gestopt, maar stilzitten kan ze niet. Ze helpt iedere donderdag als vaste vrijwilliger. "Ik ken de huismeester heel goed en zo ben ik hier terecht gekomen. Het is erg gezellig hier." Annet vult aan. "Buiten het feit dat het een leuk project is, is het een goed project voor onze eigen cliënten en daarmee kunnen we ook nog eens een brug slaan naar de omgeving."

Oma loopt langs de rekken en plankjes. "Kijk eens." Uit het rekt pakt ze een donkerblauw mantelpak van Gerry Weber. "Deze hebben wij ook gekregen." Ze loopt verder en haalt een vest uit het rek. Het is een hip vest, in legerstijl met een rits en goudkleurige knopen. "Het is mooi spul hoor."

In het winkeltje werken cliënten en geliefden Harold (53) en Karin (50). Beiden hebben ze een verslavingsachtergrond en zitten nu in de schuldhulpverlening. Ze vinden het een goed initiatief. "De opbrengst gaat naar Reakt zelf. Het komt ten goede aan de cliënten. Wij gaan dan naar Blijdorp toe, of een middag naar Scheveningen. De meeste mensen die hier werken hebben niet zoveel geld, dus dan kunnen ze er toch even uit." Zelf heeft Harold ook wat aangeschaft. "Twee spijkerbroeken, twee blouses, twee riemen en twee jassen. Allemaal voor €0,50 per stuk." Ook de kleurrijke witroze outfit van Karin komt uit het winkeltje. Ze straalt van top tot teen.

Reakt biedt naast het kringloopwinkeltje verschillende leerwerktrajecten voor cliënten met een psychiatrische achtergrond. Zoals de productie, het administratieproject, de receptie en de horeca. Cliënten kunnen zelf kiezen wat zij willen. Annet legt uit. "We kijken gezamenlijk naar de doelen en wat mensen willen bereiken. We willen de mensen leren wennen aan een vast werkritme en daarna laten doorstromen naar vrijwilligerswerk of zelfs een betaalde baan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant