Piet de Groot, 60 jaar tuinder (foto/tekst: Dick Janssen).
Piet de Groot, 60 jaar tuinder (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Piet de Groot?

Actueel 3.481 keer gelezen

Leidschendam - Piet de Groot (wie kent hem niet?) was op 12 februari precies 60 jaar kweker. De goedlachse tuinder doet zijn verhaal.

Piet werd geboren aan de Virulylaan in Stompwijk (in de huidige Leidschendamse wijk Park Leeuwenbergh). "Mijn vader was een veehandelaar aan de Broeksloot in Voorburg en mijn tweede vader, Arend Groenewegen, zat in de meelhandel." Piet en zijn vrouw Lenie (83), waar hij al 59 jaar mee getrouwd is, kregen vijf kinderen: vijf zonen en een dochter. Enkele van zijn zonen gingen ook in de kweek en handel van tuinplanten.

De Groot heeft 14 jaar in de oude boerderij gewoond aan de Veursestraatweg in Leidschendam achter het huidige Life&Garden. "Het was zo lek als een mandje. Met lakens en plastic werd er voor gezorgd dat de sneeuw en regen niet binnen kwamen in de slaapkamer van de kinderen. En als we in bad gingen, moest ik eerst de paling eruit halen die ik gevangen had." De boerderij is later zo goed als afgebroken en weer in oude staat herbouwd, waarna zijn zoon Peter er met zijn gezin in is gaan wonen.

"Ik nam in 1956 een tuin van 1,42 hectare bij de boerderij over van Ome Koos van Veen en later de andere helft van het perceel", weet De Groot nog wel. "Maar de grondkwaliteit was zó slecht, dat er niet eens onkruid wilde groeien". De 84-jarige inwoner van Voorschoten zit er hoofdschuddend over te praten.

"Om er nog wat van te maken, Had ik er stro en paardenstront overheen gegooid en ik kweekte in met rietmatten afgedekte bakken. Maar de eerste sla mislukte, de komkommers deden het ook niet best en toen ben ik op de tomaten over gegaan." Het bleef echter kwakkelen tot hij in de violen terecht kwam. "Toen ben ik opgekrabbeld en begon het goed te gaan", vertelt Piet. Er kwam steeds meer perkgoed bij, van violen, vlijtige liesjes, geraniums, petunia's, "tot Afrikaantje. Allemaal éénjarig spul.".

Omdat er veel planten gekweekt werden, werd een tuincentrum gestart, Plantencentrum Leidschendam. Later werd dat Europatuin en ruim 11 jaar heet het nu Life&Garden. Dit tuincentrum is nog altijd van zijn zoon Peter en schoondochter Lizette. Een andere zoon, Chris ging aan de slag in een tuincentrum op land dat De Groot huurde aan de Papeweg in Wassenaar. "De naam voor dat tuincentrum 'De Bosrand' is nog door mijn vrouw Lenie verzonnen", meldt De Groot. Enkele jaren geleden heeft Chris zijn aandeel in dat tuincentrum verkocht. Verder hebben ook de zonen Jan en Rob hard meegewerkt om het bedrijf groot te maken.

"Mijn moeder, Piet zijn vrouw Lenie, moeten we natuurlijk ook niet vergeten", benadrukt dochter Maria. "Zij zorgde ervoor dat er altijd wat te eten en te drinken voor de kinderen en haar man klaarstond en dat hun kleren klaar lagen en gewassen werden. Verder hielp zij met sla steken en verzorgde zij de boekhouding van het bedrijf en zorgde dat het geld dat pa verdiende ook daadwerkelijk binnenkwam", vertelt zij. "Daar zat hij zelf nooit zo achteraan".

Tot in de jaren '80-'90 ging Piet nog naar drie bloemenveilingen per week. "Ik heb een hoop gesjouwd in mijn leven. Daardoor kreeg ik op mijn 56e een hernia. Toen ben ik gaan zwemmen en sindsdien zwem ik vijf dagen per week 's ochtends." Maar nog altijd is hij dagelijks druk aan het werk in zijn kasje op de Veursestraatweg. Daarnaast heeft hij nog een hectare volle grond. "Ik heb nog sla, bloemkool, spitskool, andijvie en tomaten en verkoop ook nog groenteplantjes aan volkstuinders die al jaren klant zijn." Dat doet hij bij zijn woning op de hoek van de Veurseweg met de Kniplaan, waar hij al 26 jaar woont. In de zomer kan hij zomaar tot een uurtje of half tien 's avonds aan het werk zijn.

Voor veel andere dingen was er nooit zoveel tijd. Alleen jagen op hazen, konijnen, duiven en eenden heeft hij tot voor kort gedaan. En naar de kerk op zondag. Maar Piet is uitgepraat. Hij heeft zijn verhaal gedaan en staat te popelen om weer naar zijn plantjes te gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant