Rienus Odijk (foto/tekst: Dick Janssen).
Rienus Odijk (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Rienus Odijk?

Actueel 962 keer gelezen

Stompwijk - Niet iedereen weet dat de Dr. van Noortstraat in Stompwijk ook een zijtak heeft die tot ver in het polderlandschap reikt. Aan deze weg, een smal geasfalteerd pad, woont Rienus Odijk.

Rienus is geboren in Wassenaar als bakkerszoon. Doordat hij op een dansschool in Leiden Fietje van Santen tegenkwam kwam hij ongeveer 53 jaar geleden in Stompwijk terecht. "We hebben twee jaar ingewoond in de boerderij van Van Santen aan de Dr. Van Noortstraat."

Daarna is het echtpaar naar Vlaardingen verhuisd, waar zij een banketbakkerijtje konden kopen. Maar liefst 33 jaar hadden Rienus en Fietje daar een goedlopende bakkerij. "Geen brood, maar alleen patisserie", verduidelijkt Rienus.

Maar de hechte band met Stompwijk bleef. "De bakkerij zat naast een snackbar en we hadden eigenlijk nooit echt rust. Als de zaak dicht was in het weekend, of op vakantie gingen we altijd naar Stompwijk." Daarom kochten zij 41 jaar geleden een stukje land aan de Dr. van Noortstraat, waarop eerst een caravan stond en later een vakantiehuisje werd gebouwd.

Toen de familieleden van Fietje allemaal een beetje op leeftijd begonnen te raken, wilde zij er mee stoppen om wat meer bij hen te kunnen zijn en voor hen te kunnen zorgen. De bakkerij werd goed verkocht, de banketbakker stopte op zijn 58e met werken en zij verhuisden naar Stompwijk. Daar zijn zij nog steeds woonachtig in het uitgebreide vakantiehuisje met tuin, hobbykasje en een garage.

Niet dat Rienus overigens gestopt is met bakken. Hij bakt voor eigen gebruik, familie en vrienden, nog altijd koekjes en brood en maakt chocolade en bonbons. Rienus staat dan ook bekend als de koekenbakker van Stompwijk. "Sommige mensen ruiken het al van ver: hij is weer koekjes aan het bakken. Maar ik heb er nooit geen dubbeltje voor gevraagd, anders hadden we net zo goed in de winkel kunnen blijven staan"

Het enthousiasme spat er van af, bij alles wat Rienus doet en zegt. Hobby's heeft hij te over. "Mijn eerste hobby is mijn vrouw", geeft hij aan. Daarnaast heeft hij nog twee zonen en een dochter en zes kleinkinderen. Verder is hij druk met bakken, tuinieren, zijn verzameling oude radio's, andere audioapparatuur en nog veel en veel meer.

Nog tijdens het bouwen van het vakantiehuisje kwam pastoor Van der Plas naar Rienus toe om te vragen of hij in het kerkbestuur wilde. "Dat heb ik 13 jaar gedaan, afwisselend als lid, secretaris en vice-voorzitter". Om gezondheidsredenen moest hij stoppen als vice-voorzitter, een functie die door zijn dochter werd overgenomen. Dat betekent echter niet dat hij niets meer voor de kerk doet. "De kerk zul je uit me weg moeten snijden", geeft hij aan. "Ik doe nog twee ochtenden het secretariaat. Dat vind ik zo fijn om te doen. Telefoontjes beantwoorden, mensen ontvangen, te woord staan en van dienst zijn, helpen met ideetjes,advies geven, enz."

Tevens is Rienus nog lector (voorlezer –red.) in de kerk en lid van de begraafgroep. Ook heeft hij, samen met Kees Bergen, de restauratie van de kerk in Stompwijk opgezet. Hij is er ongeveer twee jaar druk mee geweest. "Hij was er een volledige werkweek mee bezig", aldus zijn vrouw Fietje. "Maar het was wel een mooie periode", vindt Rienus zelf. "Ik heb contact gehad met heel veel verschillende mensen; van aannemers tot de bisschop."

Stompwijk zit Rienus in zijn hart. "Kom niet aan Stompwijk", zegt hij. "Het is zo lekker dorps. Vanaf het begin dat wij hier kwamen stond iedereen gelijk klaar om te helpen. Je hoeft maar te piepen en het wordt geregeld."

Rienus en Fietje zijn echte natuurmensen. "We genieten van het uitzicht over de polder. Als er bijvoorbeeld een hele zwerm grutto's neerstrijkt in het weiland, of – zoals gisteren – als er twee blauwe kiekendieven langskomen. Soms is het wel alsof ik naar een natuurfilm zit te kijken. Ik hoef ook niet zo nodig op vakantie. We zijn hier super gelukkig."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant