Laura Visser: 'Tijdens de Meet & Match bijeenkomst leren verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties elkaar kennen en ontdekken waarin ze kunnen samenwerken.' (tekst: Inge Koot / foto: Anton van der Riet).
Laura Visser: 'Tijdens de Meet & Match bijeenkomst leren verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties elkaar kennen en ontdekken waarin ze kunnen samenwerken.' (tekst: Inge Koot / foto: Anton van der Riet).

Verrassende samenwerking tussen verenigingen

Actueel 323 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV) staat voor het leggen van verbindingen en samenwerkingen tussen maatschappelijke organisaties waardoor er een winwinsituatie ontstaat.

Door Inge Koot

Tijdens de bijeenkomst Meet & Match op woensdag 20 april ontmoeten sportverenigingen, scouting, wijk- en culturele verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties elkaar. Zij leren elkaar kennen en ontdekken waarin zij kunnen samenwerken. "De samenleving verandert", vertelt Laura Visser coördinator van het project MVV in Leidschendam-Voorburg. "Steeds meer verenigingen zijn extern gericht. Zij stellen zich de vraag 'wat kan ik met mijn omgeving doen wat ook voor mij nog wat oplevert. Een mooi voorbeeld hiervan is voetbalvereniging Forum Sport."

"Wij zijn ons er al jaren van bewust dat Forum Sport een bijzondere maatschappelijke positie midden in de gemeente inneemt", vertelt Pieter Offers, voorzitter van Forum Sport. "Wij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om maatschappelijke stage te lopen bij ons en er wordt samengewerkt met organisaties als Sport en Welzijn en KWF Kankerbestrijding. Daarnaast bieden wij reïntegratieplekken. Wij doen dit nog op ad-hoc basis maar willen dit structureler gaan aanpakken."

Nieuwe doelgroepen
MVV Leidschendam-Voorburg biedt een programma waarmee verenigingen hun positie in de samenleving verstevigen. Door te bouwen aan een MVV netwerk kunnen verrassende samenwerkingen ontstaan en nieuwe doelgroepen worden bereikt. Dat kan weer nieuwe financiële bronnen opleveren voor de organisatie. Er worden kennis en ideeën gedeeld.
"Samen kunnen we meer bereiken", is het idee achter MVV volgens Laura. "Waarom zouden we allemaal het wiel opnieuw uitvinden. We zijn geen 'concurrenten' van elkaar maar dragen allemaal bij aan de maatschappij."

Traject
Verenigingen kunnen ook één-op-één begeleid worden. Dat bestaat uit een traject van 4 avonden met een doorlooptijd van ongeveer drie maanden. Binnen de vereniging wordt een MVV team samengesteld, bestaande uit bijvoorbeeld bestuur, leden, , ouders, vrijwilligers e.d., dat begeleid wordt door een professional van MVV Nederland.

"Het team moet een soort dwarsdoorsnede van je vereniging zijn om zo voldoende draagvlak te creëren voor de plannen," zegt Laura. Forum Sport is druk bezig met het samenstellen van een team. Pieter Offers: "Dit team gaat meedenken over wat Forum Sport op maatschappelijk gebied wil zijn. Hoe ga je je daar op voorbereiden en welke organisatie ga je hieromtrent opbouwen. Welke acties ga je wanneer doen en met wie, zowel binnen als buiten de club maar ook met maatschappelijke organisaties."

Speeddate
Op woensdag 20 april vindt de eerste MVV Meet & Match plaats in het Corbulo College, Tuyll van Serooskerkenstraat 2 in Voorburg. Laura: "Verenigingen en zorg- en welzijnsorganisaties leren elkaar kennen en ontdekken waarin ze kunnen samenwerken.

De verenigingen kunnen ook speeddaten met de professionals van MVV Nederland om de kansen en mogelijkheden van Maatschappelijk Verantwoord Verenigen voor hun organisatie te bekijken.

"Door de aanwezigheid van verschillende partijen ontstaan verrassende samenwerkingen. Bijvoorbeeld een clubhuis van een voetbalvereniging kan ook gebruikt worden door een klaverjasclub of voor een koffieochtend voor ouderen."

De MVV Meet & Match bijeenkomst lijkt een beetje op de Beursvloer aan de Vliet. "Wij faciliteren de ontmoetingen. Vooraf vragen we de organisaties wat ze te bieden hebben en waar ze naar op zoek zijn. Het gaat om kansen zien en open staan voor elkaar."

Aanmelden kan nog, via www.vrijwilligerspunt.nl/mvv.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant