Het zeilteam waarvan de Leidschendamse Stefanie deel uitmaakt (tekst/foto Naomi Defoer).
Het zeilteam waarvan de Leidschendamse Stefanie deel uitmaakt (tekst/foto Naomi Defoer).

Leidschendamse in studentenzeilwedstrijd Race of the Classics

Actueel 148 keer gelezen

Leidschendam - Ze heeft ooit eens gezeild toen ze jonger was, maar laat zich niet uit het veld slaan. De 23-jarige Stefanie uit Leidschendam. Op 4 april vertrekt zij zeilend met haar team van de Universiteit Wageningen vanuit Rotterdam naar Engeland. Het Krantje sprak met haar.

"Ik vind het wel spannend', vertelt Stefanie terwijl ze de thee inschenkt. Ze studeert Consumentenwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen en zo is in het team terecht gekomen. "ik wilde meer contacten leggen in Wageningen. Als je in een stad zoals Den Haag of Utrecht zit dan kom je er wel, maar in Wageningen moet je echt meer mensen kennen." Toen ze zag dat de Race of te Classics weer plaats zou vinden, heeft ze geen moment getwijfeld en zich aangemeld. "Een vriendin van mij is op een zeilreis meegegaan en mijn neef is vorig jaar op de Race meegaan. Het leek mij fantastisch om een keer op zo'n groot zeilschip mee te gaan."

De Race of the Classics is de grootste studentenzeilwedstrijd van Nederland. Ruim 500 studenten (verdeeld over 17 teams) varen op klassieke zeilschepen vanuit de Rotterdamse Veerhaven naar Engeland. De schepen vertrekken op 4 april en zullen 10 april terugkeren in Amsterdam. Zelf vaart het Stefanie met haar team op de Oban. "De Oban werd in 1905 gebouwd en is een zogeheten 'haringlogger' speciaal voor de haringvangst', zo vertelt de studente." Of het zwaar wordt? "Nou, ik heb een enkele keer gezeild, maar we zijn met 24 teamleden, 4 bemanningsleden en een schipper van de Oban zelf. Dus dat komt wel goed."

Het team uit Wageningen besteedt extra aandacht aan duurzaamheid. "Ons motto is 'Sailing towards sustainbility'. Dat is een typisch Wagenings concept. Wij proberen alles vanuit duurzaam oogpunt te doen, zoals duurzame zeilkleding, materialen en eten."

'De Rees' zoals de officiële naam luid werd bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie met als doel om studenten van verschillende opleidingen met elkaar in contact te brengen. Waarbij plezier en competitie een grote rol spelen. Om dit bredere doel te bereiken werken elf studenten met affiniteit voor zeilen een jaar lang hard om het evenement mooi neer te zetten. Daardoor is het nu het grootste studentenzeilevenement van Nederland. De schippers en de bemanning strijden om de felbegeerde Challenge Cup (schip dat overal bovenuit steekt), het Gouden Kompas (de eerste finisher) en Media-award (het team dat het beste promotie heeft gemaakt in de media) en de RAA (Race Achievement Award), voor het best georganiseerde team.

Voorafgaand aan de Race is er een open dag in de Rotterdamse Veerhaven. Meer informatie op www.rotc.nl en op www.teamwageningenuniversiteit.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant