Zicht op Leidschendam met Starrevaartsepolder.
Zicht op Leidschendam met Starrevaartsepolder.

Historisch leven: Jachtverbod op zondag (9)

Actueel 163 keer gelezen

Stompwijk - Wie denkt dat je vroeger door onbeperkt stropen en jagen gemakkelijk aan een lekker stukje vlees kon komen heeft het mis. In Stompwijk werd de Jachtwet aangescherpt: voortaan niet meer jagen op zondag: de dag des Heren. Johannes Verhagen ervoer in 1854 aan den lijve de problemen van zijn jachtpartij.

Jan Verhagen was een eenvoudige Stompwijkse boerenjongen van 21 jaar die af en toe met een geweer door de polder liep om wat wild uit de lucht te schieten. Het enkelloops jachtgeweer werd op de boerderij wel vaker gebruikt om op eigen land beesten te verjagen. Daar was geen jachtvergunning voor nodig. Allemaal een heel onschuldige bedoeling. De boerderij van de familie stond lang de Vliet wat toen allemaal Stompwijks gebied was.

Starrevaartsepolder
Op een zondagmiddag in oktober liep Jan Verhagen in zijn eentje speels met zijn geweer te jagen in de vlakbij huis gelegen Starrevaartsepolder. Wat nonchalant kuierde hij met zijn oude jachtgeweer door de polder. Hij had inmiddels enkele schoten gericht, maar van een buit was nog geen sprake. De boerenzoon was die ochtend nog naar de kerk geweest en zoals gebruikelijk verwisselde hij zijn zondagse pak voor zijn bouwerskleren om even wat te ontspannen.

Hij was net een uurtje aan het jagen en het zat allemaal niet mee. Het herfstweer was ook niet vriendelijk en Jan vond dat het tijd werd om langzaamaan naar huis te gaan om het avondeten te nuttigen. Hij vatte het plan om nog één keer te schieten, maar zover kwam het niet. Plots stond er een man in uniform naast hem.

Jachtopziener
Hij moet van achteren zijn gekomen. Uit het niets leek hij te zijn opgedoken. Het was de overijverige jachtopziener Fred Leloup uit Voorschoten! Op strenge toon vroeg, de dienstklopper of hij wist wat voor dag het was. "Zondag", antwoordde Verhagen niets vermoedend. "Juist ja en het is u bekend dat op die dag niet gejaagd mag worden?". Nou, nee, dat was Jan niet bekend of althans zo beweerde hij.

Het was hem bekend dat er sinds enkele jaren wat gewijzigd was in de jachtwet, maar hij kon onmogelijk bedenken wat. De jachtopziener nam geen genoegen met deze uitleg, maakte een proces-verbaal op en de zaak kwam voor de kantonrechter in Voorburg. Op die kleine overtreding stond een fikse geldboete van maar liefst 10 tot 20 gulden. Dat was een heel bedrag voor die tijd! Feit was dat indien de schutter een ontheffing of een jachtvergunning had gehad, hij vrijuit was gegaan.

Vonnis
Rechter Arnout Six vorderde het jachtgeweer waarvan de waarde door de jachtopziener werd getaxeerd op 3 gulden. Daarnaast werd Jan Verhagen veroordeeld tot een geldboete van 10 gulden of wanneer hij deze niet voldeed een gevangenisstraf van zeven dagen. Dit allemaal als afschrikwekkend voorbeeld om niet te jagen op de dag des Heren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant