Eigenaren van Restaurant Safran zijn Jalal Mirjavanmard en Basir Saldjoeghi.
Eigenaren van Restaurant Safran zijn Jalal Mirjavanmard en Basir Saldjoeghi.

Morgen officiële opening Perzisch restaurant Safran

Actueel 2.085 keer gelezen

Leidschendam - Aan de Veursestraatweg 8-10 (het voormalige restaurant Grand William) wordt morgenavond om 18.30 uur het Perzisch restaurant Safran officieel geopend door burgemeester Hans van der Sluijs. Eigenaren van dit restaurant zijn Jalal Mirjavanmard en Basir Saldjoeghi.

Door Dick Janssen

In bijna een half jaar tijd is het pand aan de Veursestraatweg in Leidschendam helemaal gerenoveerd en opgeknapt. Het restaurant heeft nieuw meubilair en nieuwe lampen gekregen en overal zijn authentieke Perzische antiquiteiten te bewonderen en er liggen originele Perzische tapijten op de vloer. Het restaurant heeft een chique uitstraling. "In deze regio zijn niet zo veel Perzische restaurants", aldus Mirjavanmard. Restaurant Safran heeft zo'n 220 zitplaatsen en allemaal keurig gedekte tafels met gepoetste glazen en bestek, keurig gevouwen servetten en een mooie rode tafelloper. "Je zult bij ons niet aan een kale houten tafel komen te zitten; de rode loper ligt al uit voor de gasten", aldus Mirjavanmard.

De Leidschendamse tapijthandelaar (72) had eigenlijk al langere tijd in het achterhoofd om een restaurant te beginnen, puur als liefhebberij en om op de achtergrond aanwezig te zijn. "Af en toe eens binnenstappen om te kijken of het allemaal goed gaat en om een hapje te eten", meldt hij. Mede-eigenaar Basir Saldjoeghi, afkomstig uit Leiden, heeft al een winkel in Wassenaar aan de Langstraat (t.o. Hema) waar je terecht kunt voor o.a. verse salades, tapenades, olijven, versgebrande noten maar ook kant-en-klare maaltijden, Italiaanse en Turkse pizza's, een broodje gyros, of een kapsalon en Griekse delicatessen. "Ik heb wel 50 soorten hapjes en salades", licht hij toe. Saldjoeghi wilde zijn werkzaamheden met het oog op de toekomst graag uitbreiden met een restaurant. "En misschien ga ik in de toekomst ook nog een winkel beginnen in het nieuwe Leidsenhage", geeft hij aan.

De absolute blikvanger van het restaurant is de bekende sfeervolle koepelzaal met kroonluchter, waar je boven én beneden kunt eten. De traditioneel Perzisch ingerichte zaal heeft ook een dansvloer en in het weekend kan men er tijdens het diner genieten van (rustige) live muziek. Of men kan plaatsnemen in de lichte restaurantzaal aan de voorzijde van het pand met uitzicht op de Veursestraatweg. Boven beschikt het restaurant tevens over een rookterras.

Het restaurant is al sinds 15 april geopend en heeft al flink wat gasten kunnen verwelkomen. "Niet alleen mensen met een Perzische achtergrond, maar ook veel Nederlandse gasten en buurtbewoners komen hier graag eten", heeft Mirjavanmard geconstateerd. "Uiteraard is iedereen is hier ook welkom om heerlijk te komen eten."

Saffraan
De twee koks van het restaurant zijn afkomstig uit Perzië en koken dan ook volgens de traditionele Perzische keuken. Op de uitgebreide menukaart staan veel vleesspecialiteiten van de grill en stoofgerechten, maar ook vis- en vegetarisch gerechten. Je zult geen varkensvlees aantreffen, maar wel rund- en lamsvlees, gemixt kalfs- en rundergehakt, lamskoteletten, kalfshaas en kip. "Gemarineerd met saffraan, maar ook kipfilet en kippendijen. "Onze specialiteit is Joojeh kebab", zegt Basir. Veel vlees wordt op spiezen bereid. In de Perzische keuken wordt verder veel gebruik gemaakt van saffraan, waar het restaurant zijn naam aan ontleent. Dat is een specerij met een beetje bittere smaak en een honingachtig aroma. Het zorgt bovendien voor een diepgele kleur. "Het is vrij kostbaar; duurder dan goud zelfs", beweert Mirjavanmard. "Wij importeren echte originele saffraan zelf uit Iran en hebben er ook thee en Iraans ijs van."

Restaurant Safran heeft drie tot vier soorten rijst, waaronder Perzische basmati rijst, rijst met rode bessen en rijst met tuinbonen en dille. Ook wordt zelf brood gebakken in een Perzische tandoori kleioven. "Verder maken we alleen gebruik van verse groente en vlees. We halen het zelf op uit het slachthuis, zodat we zeker weten dat het goed is", aldus Saldjoeghi en Mirjavanmard.

De officiële opening van Restaurant Safran is vrijdag 27 mei, maar men kan er nu al terecht. De keuken is geopend van dinsdag tot en met zondag van 17.00 tot 23.00 uur. Het restaurant beschikt over een eigen parkeerterrein met 50 plaatsen op 50 m afstand aan de Roomolenstraat. Bel voor informatie en reserveren naar tel. 070-6666777, of kijk op www.restaurantsafran.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant